odc. 40 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Szaszłyki z krewetek z sałatką z arbuza, odc. 40

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Szaszłyki z grillowanych krewetek i kalmarów podane na sałatce z arbuza z serem feta i kolendrą. Idealny pomysł na szybką i oryginalną przekąskę dla gości.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Owoce morza

  • krewetki Black Tiger

    10 sztuk
  • oczyszczone kalmary baby

    10 sztuk

Marynata

  • czosnek

    1 ząbek
  • zielona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • czerwona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • Musztarda miodowa Prymat

    3 łyżeczki

Sałatka

  • arbuz

    1/4 sztuki
  • awokado

    1/2 sztuki
  • oliwki zielone Smak

    8 sztuk
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • oliwa

    1 łyżka
  • limonka

    1 sztuka
  • świeża kolendra

    1/2 pęczka
  • ser feta

    100 gramów
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sałatka:

1. Arbuza bez pestek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski.

2. Dodajemy awokado pokrojone w większą kostkę, posiekane oliwki, kapary i cebulę pokrojoną w piórka.

3. Dolewamy oliwę, świeżo wyciśnięty sok z połowy limonki oraz drobno posiekaną kolendrę.

4. Całość doprawiamy pieprzem cytrynowym i dokładnie mieszamy.

5. Przykrytą folią aluminiową miskę z sałatką odkładamy do lodówki.

 

Marynata:

1. Zgniatamy i siekamy czosnek, papryczki chili drobno kroimy.

2. Do miski wlewamy oliwę.

3. Dodajemy musztardę miodową, mieszamy i wkładamy pokrojone składniki. Jeśli po wymieszaniu marynata okaże się zbyt gęsta, dolewamy odrobinę oliwy. Całość dokładnie mieszamy.

 

Szaszłyki:

1. Na patyczek nadziewamy na przemian krewetki i kalmary.

2. Tak przygotowane szaszłyki za pomocą pędzelka smarujemy marynatą z obu stron.

3. Nagrzewamy patelnię grillową i układamy na niej szaszłyki w marynacie.

4. Na grillujące się szaszłyki dokładamy więcej marynaty.

5. Szaszłyki grillujemy krótko – ok. 3-5 minut z każdej strony.

 

Sposób podania:

1. Sałatkę wykładamy na talerz.

2. Układamy na niej plastry sera feta oraz szaszłyki.

Doradca Smaku
Sałatkę można podać także w łódeczce ze skórki awokado.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat