Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Szaszłyki z krewetek z sałatką z arbuza, odc. 40

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(78)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szaszłyki z grillowanych krewetek i kalmarów podane na sałatce z arbuza z serem feta i kolendrą. Idealny pomysł na szybką i oryginalną przekąskę dla gości.

Składniki:

Owoce morza

krewetki Black Tiger 10 sztuk
oczyszczone kalmary baby 10 sztuk

Marynata

czosnek 1 ząbek
zielona papryczka chili 1/2 sztuki
czerwona papryczka chili 1/2 sztuki
oliwa 2-3 łyżki
Musztarda miodowa Prymat 3 łyżeczki

Sałatka

arbuz 1/4 sztuki
awokado 1/2 sztuki
oliwki zielone Smak 8 sztuk
kapary całe Smak 1 łyżka
cebula czerwona 1/2 sztuki
oliwa 1 łyżka
limonka 1 sztuka
świeża kolendra 1/2 pęczka
ser feta 100 gramów
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżka

Porada

Sałatkę można podać także w łódeczce ze skórki awokado.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Szaszłyki z krewetek z sałatką z arbuza, odc. 40

Sałatka:

1. Arbuza bez pestek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski.

2. Dodajemy awokado pokrojone w większą kostkę, posiekane oliwki, kapary i cebulę pokrojoną w piórka.

3. Dolewamy oliwę, świeżo wyciśnięty sok z połowy limonki oraz drobno posiekaną kolendrę.

4. Całość doprawiamy pieprzem cytrynowym i dokładnie mieszamy.

5. Przykrytą folią aluminiową miskę z sałatką odkładamy do lodówki.

 

Marynata:

1. Zgniatamy i siekamy czosnek, papryczki chili drobno kroimy.

2. Do miski wlewamy oliwę.

3. Dodajemy musztardę miodową, mieszamy i wkładamy pokrojone składniki. Jeśli po wymieszaniu marynata okaże się zbyt gęsta, dolewamy odrobinę oliwy. Całość dokładnie mieszamy.

 

Szaszłyki:

1. Na patyczek nadziewamy na przemian krewetki i kalmary.

2. Tak przygotowane szaszłyki za pomocą pędzelka smarujemy marynatą z obu stron.

3. Nagrzewamy patelnię grillową i układamy na niej szaszłyki w marynacie.

4. Na grillujące się szaszłyki dokładamy więcej marynaty.

5. Szaszłyki grillujemy krótko – ok. 3-5 minut z każdej strony.

 

Sposób podania:

1. Sałatkę wykładamy na talerz.

2. Układamy na niej plastry sera feta oraz szaszłyki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak