Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Szaszłyki z krewetek z sałatką z arbuza, odc. 40
Sałatka:
1. Arbuza bez pestek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski.
2. Dodajemy awokado pokrojone w większą kostkę, posiekane oliwki, kapary i cebulę pokrojoną w piórka.
3. Dolewamy oliwę, świeżo wyciśnięty sok z połowy limonki oraz drobno posiekaną kolendrę.
4. Całość doprawiamy pieprzem cytrynowym i dokładnie mieszamy.
5. Przykrytą folią aluminiową miskę z sałatką odkładamy do lodówki.
Marynata:
1. Zgniatamy i siekamy czosnek, papryczki chili drobno kroimy.
2. Do miski wlewamy oliwę.
3. Dodajemy musztardę miodową, mieszamy i wkładamy pokrojone składniki. Jeśli po wymieszaniu marynata okaże się zbyt gęsta, dolewamy odrobinę oliwy. Całość dokładnie mieszamy.
Szaszłyki:
1. Na patyczek nadziewamy na przemian krewetki i kalmary.
2. Tak przygotowane szaszłyki za pomocą pędzelka smarujemy marynatą z obu stron.
3. Nagrzewamy patelnię grillową i układamy na niej szaszłyki w marynacie.
4. Na grillujące się szaszłyki dokładamy więcej marynaty.
5. Szaszłyki grillujemy krótko – ok. 3-5 minut z każdej strony.
Sposób podania:
1. Sałatkę wykładamy na talerz.
2. Układamy na niej plastry sera feta oraz szaszłyki.