Warzywa z majerankowym winegretem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • marchew

    70 dag
  • pietruszka

    70 dag
  • seler korzeniowy

    50 dag
  • ocet balsamiczny

    3 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    3 łyżka
  • skórka z cytryny starta

    2 łyżeczka
  • natka pietruszki

    3 łyżka
  • tymianek

    3 łyżka
  • cebula czerwona

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i pokroić na cząstki, marchewkę i pietruszkę w plasterki, seler w dość grubą kostkę, a cebulę w ósemki.
Piekarnik rozgrzać do 210 st.C. Dwie duże blachy wysmarować oliwą. W dużej misce wymieszać 6 łyżek oliwy z 2 łyżkami tymianku i 2 łyżkami majeranku. Dodać warzywa i dokładnie wymieszać. Oprószyć solą i pieprzem. Wyłożyć na blachy i piec kolejno na górnym poziomie piekarnika, aż warzywa będą miękkie (ok. 50 minut).
Wymieszać ocet balsamiczny z 3 łyżkami oliwy oraz resztą majeranku i tymianku. Sosem polać upieczone i lekko ostudzone warzywa. Posypać natką i skórką z cytryny, jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Piotr24 09.03.2012 09:21
wyglądają apetycznie, je się same czy do tego jakieś mięsko ?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat