Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywa z kaszą gryczaną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 600 g
kasz gryczana 200 g
bakłażan 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa z kaszą gryczaną

Składniki:
- 600 g fileta z kurczaka
- 2 cebule
- 200 g kaszy gryczanej
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 3 kolorowe papryki
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- 5-6 łyżek śmietany
- 1-2 łyżki pasty paprykowej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie:
Mięso umyć i pokroić w kostkę. Kaszę ugotować. Cukinię i bakłażan pokroić w półplasterki. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cebulę obrać i drobno posiekać. W głębszej patelni rozgrzać olej. Następnie zrumienić na nim cebulę oraz pokrojone filety. Po chwili smażenia dołożyć warzywa, oprószyć ziołami prowansalskimi, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze wymieszać po czym doprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć ok. 5 min. Podsmażone mięso oraz warzywa podlać bulionem. Następnie dodać śmietanę. Po chwili dołożyć pastę paprykową i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić 20 min tak aby warzywa pozostały lekko twarde. Potrawę podawać z kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 30.11.2016 11:24
koniecznie muszę zrobić
Mniam 05.01.2014 14:07
Lubię kaszę gryczaną, a najlepsza z dużą ilością warzyw, tak jak u Ciebie :)
Janina 05.01.2014 11:52
Ciekawe danie, smaczne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak