Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa z kaszą gryczaną
- 600 g fileta z kurczaka
- 2 cebule
- 200 g kaszy gryczanej
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 3 kolorowe papryki
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- 5-6 łyżek śmietany
- 1-2 łyżki pasty paprykowej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Mięso umyć i pokroić w kostkę. Kaszę ugotować. Cukinię i bakłażan pokroić w półplasterki. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cebulę obrać i drobno posiekać. W głębszej patelni rozgrzać olej. Następnie zrumienić na nim cebulę oraz pokrojone filety. Po chwili smażenia dołożyć warzywa, oprószyć ziołami prowansalskimi, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze wymieszać po czym doprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć ok. 5 min. Podsmażone mięso oraz warzywa podlać bulionem. Następnie dodać śmietanę. Po chwili dołożyć pastę paprykową i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić 20 min tak aby warzywa pozostały lekko twarde. Potrawę podawać z kaszą.