Przepis i sposób przygotowania na: waniliowa rozkosz na makaroniku z granatem
ciastka:
ubij białka na bardzo sztywną pianę, dodaj cukier ( 1 szklankę) i ubijaj jeszcze chwilę, utrzyj skórkę z jednej cytryny i dodaj do piany,
delikatnie wmieszaj migdały, pamiętając by mieszać w jedną stronę
rozgrzej piekarnik do 190 C
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj małe kupki ciasta
piecz ok. 10 min, tak aby ciasteczka się lekko zrumieniły
wyłącz piekarnik, otwórz i zostaw na chwilę, żeby się podsuszyły
nie ściągaj z blachy dopóki całkiem nie wystygną
Krem:
śmietanę 30% ubij na sztywno, dodaj 3/4 szklanki cukru ( lub mniej jeśli wolisz mniej słodkie) i ziarenka wanilii z całej laski
krem można chwilkę schłodzić
nakładaj krem na ciasteczka i przykrywaj drugim, na wierzch dodaj jeszcze troszkę kremu i posyp granatem, bardziej wymagający mogą polać jeszcze gorącą czekoladą
a teraz oddajcie się rozkoszy...