Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowa panna i jej żurawinowa czerwień

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Panna:
śmietana słodka 330 ml
wanilia 1 laska
cukier 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
sos
mandarynka 1 sztuka
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
żurawina
konfitura żurawinowa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowa panna i jej żurawinowa czerwień

Panna: Do miseczki przełożyć żurawinę, zlać gorącą wodą tak aby w całości ją przykryła i odstawić na 3-4 godziny. Następnie porządnie odcedzić i osuszyć. Do rondelka wlać śmietanę, dodać wydrążone ziarenka wanilii oraz pustą laskę. Następnie dodać cukier oraz żurawinę. Postawić na ogień i zagotować. Gotować aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia. Wyjąć pustą laskę wanilii a całą resztę zmiksować blenderem. Następnie przetrzeć przez sito. W 1/4 szklanki wrzątku rozpuścić żelatynę i ciepłą wymieszać ze śmietanką. Ostudzić. Rozlać do dwóch kokilek i zostawić na kilka godzin do stężenia w lodówce.
Sos: Do rondelka przełożyć konfiturę z żurawiny, dodać wyciśnięty sok z mandarynki oraz ekstrakt wanilii. Zagotować. Przecedzić przez sito. Wykonanie: Na talerzyk delikatnie wybić pannę, polać ciepłym sosem i udekorować owocami żurawiny z konfitury. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justynka958 29.11.2013 12:41
Świetnie wygląda, pewnie świetnie smakuje :)
Babciagramolka 29.11.2013 02:58
Patryiotyczne jednym słowem ta Panna :).Ślinka mi xieknie -idę spać i śnić :)
Jadwiga/Jaga85 28.11.2013 22:45
Zjadło by się:)
joanna__s 28.11.2013 22:05
Świetny deser. Pycha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak