Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser agrestowy

5.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszny letni deser z kwaskowatego agrestu i kremowej śmietanki.

Składniki:

agrest 600 gramów
śmietanka 30% 50 mililitrów
miód 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 18 gramów
wanilia 1/2 sztuki
białko 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Deser agrestowy

1. Oczyścić agrest.

2. Owoce ugotować z wanilią (z 1/2 laski wyskrobać ziarenka wanilii), na małym ogniu pod przykrywką, przez 10 minut.

3. Przetrzeć przez przez sito.

4. Dodać śmietankę i miód.

5. Rozpuścić żelatynę w 1/4 szklanki ciepłej wody.

6. Mus połączyć z rozpuszczoną żelatyną.

7. Całość wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

8. Z białek ubijamy sztywną pianę, a następnie mieszamy ją z galaretką, zanim całkowicie stężeje.

9. Schłodzony deser podajemy w pucharkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak