Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
agrest
600 gramów -
śmietanka 30%
50 mililitrów -
miód
3 łyżki -
Żelatyna wieprzowa Prymat
18 gramów -
wanilia
1/2 sztuki -
białko
3 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Deser agrestowy
1. Oczyścić agrest.
2. Owoce ugotować z wanilią (z 1/2 laski wyskrobać ziarenka wanilii), na małym ogniu pod przykrywką, przez 10 minut.
3. Przetrzeć przez przez sito.
4. Dodać śmietankę i miód.
5. Rozpuścić żelatynę w 1/4 szklanki ciepłej wody.
6. Mus połączyć z rozpuszczoną żelatyną.
7. Całość wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
8. Z białek ubijamy sztywną pianę, a następnie mieszamy ją z galaretką, zanim całkowicie stężeje.
9. Schłodzony deser podajemy w pucharkach.
Komentarze (0)