Deser agrestowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszny letni deser z kwaskowatego agrestu i kremowej śmietanki.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • agrest

    600 gramów
  • śmietanka 30%

    50 mililitrów
  • miód

    3 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    18 gramów
  • wanilia

    1/2 sztuki
  • białko

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Oczyścić agrest.

2. Owoce ugotować z wanilią (z 1/2 laski wyskrobać ziarenka wanilii), na małym ogniu pod przykrywką, przez 10 minut.

3. Przetrzeć przez przez sito.

4. Dodać śmietankę i miód.

5. Rozpuścić żelatynę w 1/4 szklanki ciepłej wody.

6. Mus połączyć z rozpuszczoną żelatyną.

7. Całość wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

8. Z białek ubijamy sztywną pianę, a następnie mieszamy ją z galaretką, zanim całkowicie stężeje.

9. Schłodzony deser podajemy w pucharkach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat