Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowa panna cotta z leśnymi owocami

5.0
(52)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. W mojej wersji aksamitna śmietankowa warstwa z mocno waniliowym akcentem idealnie komponuje się z orzeźwiającymi, leśnymi owocami. Całość smakuje obłędnie i jest świetną propozycją szybkiego deseru z owocami.

Składniki:

Na panna cottę:

śmietana 30% 400 mililitrów
mleko 300 mililitrów
laska wanili 1 sztuka
cukier 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki

Na mus leśny:

maliny świeże 150 g
jeżyny 100 g
woda 50 mililitrów
cukier 3 łyżki
mąka ziemniaczana 0.5 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowa panna cotta z leśnymi owocami

1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia.

2. Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie przelać do 6 foremek (u mnie kształt babeczki) i wstawić do lodówki.

3. Mus leśny:
Maliny i jeżyny oczyścić, przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie dodać mąkę wymieszaną z 3 łyżkami wody. Całość podgrzewać aż się zagotuję i pozostawić do wystudzenia.

4. Gotowy mus wylać na 6 talerzyków i na środku ułożyć wyciągniętą z foremki panna cottę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 19.11.2018 10:53
Taka panna cotta kusi wyglądem jak również smakiem.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak