Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z pasztetem drobiowym i ziołami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2.5 szklanki
woda 1 szklanka
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
koperek do smaku
olej roślinny 3 łyżki
Czosnek suszony Prymat do smaku
pasztet 40 (drobiowy)
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z pasztetem drobiowym i ziołami

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy ciepłą wodę i szczypte soli. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na stolnicy cienkie placki i wykrawamy kieliszkiem kółka.
Krok 1 - Uszka z pasztetem drobiowym i ziołami foto
2
Pasztet rozdrabniamy. Dodajemy do niego przyprawy według smaku: majeranek, paprykę ostrą, koperek, pieprz ziołowy, bazylię, sól i czosnek. Dokładnie wyrabiamy masę. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy wycięte kółka. Sklejamy dokładnie brzegi robiąc pierożki a następnie łączymy na jednym palcu dwa końce pierożka.
Krok 2 - Uszka z pasztetem drobiowym i ziołami foto
3
Do garnka wlewamy wodę, lekko ją solimy i dodajemy olej roślinny. Jeśli woda zaczyna się gotować wrzucamy uszka. Gotujemy kilka minut. Moim wyznacznikiem jest: jeśli uszka wypływają na powierzchnię to gotuję jeszcze przez 2 minuty i wyjmuję na durszlak. Polewam bieżącą wodą. Idealnie smakują z barszczem czerwonym. Smacznego!
Krok 3 - Uszka z pasztetem drobiowym i ziołami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miszelka 13.08.2012 19:21
ciekawe, na pewno wypróbuję :)
Andysz 11.08.2012 23:56
ekstra!
KLEO 30.07.2012 11:42
smaczne!
Cukiereczek13 30.07.2012 11:27
super wygladaja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak