Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z kapustą i grzybami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 350 g
woda 200 ml
masło lub margaryna 2 łyżki
sól szczypta
jajko 1 małe

farsz

grzyby suszone 100 g (ugotowane)
kapusta kiszona 100 g(ugotowana)
cebula 1 duża szt
sól i pieprz
Majeranek suszony Prymat 1 łyźeczka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z kapustą i grzybami

Cebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na oleju. Ugotowane grzybki i kapustę drobniutko pokroić, dodać do cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku. Farsz odstawić aby wystygł. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać ze solą. Margarynę rozpuścić we wodzie. Do mąki dodać wodę oraz jajko. Wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut. Potem ciasto podsypać mąką i cienko rozwałkować. Z ciasta wykroić koła o średnicy 6 cm. Nakładać odrobinę farszu i skleić uszka. Gotowe uszka zamrozić lub ugotować, gotować 3 mniuty od wypłynięcia. Gdy zamrażamy ułożyć na deseczce i wstawić do zmarażarki, gdy zamrzną przełożyć do woreczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 02.01.2015 13:35
pięknie wyglądają :)
agnieszka214 02.01.2015 13:34
uwielbiam uszka poprostu
pestka 02.01.2015 12:51
lubię takie do barszczu
gosia561 02.01.2015 12:43
takie wigilijne
Kluska_87 02.01.2015 12:19
uwielbiam je !
bietka 02.01.2015 11:41
bardzo lubie uszka :)
mysza75 02.01.2015 11:21
jakie ładne
idealme 02.01.2015 11:16
bardzo smaczne :)
IZABELA29 02.01.2015 10:42
co roku robię przed świętami i mrożę
Renata9 02.01.2015 10:16
bardzo lubię takie uszka
Noruas 01.01.2015 23:26
Mniam! pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak