Uszka z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    350 g
  • woda

    200 ml
  • masło lub margaryna

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • jajko

    1 małe

farsz

  • grzyby suszone

    100 g (ugotowane)
  • kapusta kiszona

    100 g(ugotowana)
  • cebula

    1 duża szt
  • sól i pieprz

  • majeranek Prymat

    1 łyźeczka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na oleju. Ugotowane grzybki i kapustę drobniutko pokroić, dodać do cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku. Farsz odstawić aby wystygł. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać ze solą. Margarynę rozpuścić we wodzie. Do mąki dodać wodę oraz jajko. Wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut. Potem ciasto podsypać mąką i cienko rozwałkować. Z ciasta wykroić koła o średnicy 6 cm. Nakładać odrobinę farszu i skleić uszka. Gotowe uszka zamrozić lub ugotować, gotować 3 mniuty od wypłynięcia. Gdy zamrażamy ułożyć na deseczce i wstawić do zmarażarki, gdy zamrzną przełożyć do woreczka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 02.01.2015 13:35
pięknie wyglądają :)
agnieszka214 02.01.2015 13:34
uwielbiam uszka poprostu
pestka 02.01.2015 12:51
lubię takie do barszczu
gosia561 02.01.2015 12:43
takie wigilijne
Kluska_87 02.01.2015 12:19
uwielbiam je !
bietka 02.01.2015 11:41
bardzo lubie uszka :)
mysza75 02.01.2015 11:21
jakie ładne
idealme 02.01.2015 11:16
bardzo smaczne :)
IZABELA29 02.01.2015 10:42
co roku robię przed świętami i mrożę
Renata9 02.01.2015 10:16
bardzo lubię takie uszka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat