Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z kapustą i grzybami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 400 g
grzyby suszone 30 g
pieczarki 500 g
cebula 1 szt
olej
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
mąka pszenna 2 szklanki
sól 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka
drożdże suche szczypta
gorąca woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
1. Grzyby suszone moczymy w 1 szklance letniej wody prze około półgodziny, a nastepnie gotujemy je w tej wodzie przez drugie pół godziny.
Krok 1 - Uszka z kapustą i grzybami foto
2
2. Kapustę wykładamy na sitko i dwukrotnie płuczemy chłodną wodą. Odciskamy i wkładamy do garnka. Zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy ją przez około 50 minut. Następnie ją odcedzamy i drobno siekamy.
Krok 2 - Uszka z kapustą i grzybami foto
3
3. Na jednej patelni nalezy zeszklić posiekaną cebulkę na jednej łyżce oleju, a na drugiej podsmażamy pokrojone w paseczki pieczarki. Zarówno pieczarki jak i suszone grzyby nastepnie drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy na patelni z cebulką i dusimy przez około 20 minut. Nasz farsz oczywiście przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Uszka z kapustą i grzybami foto
4
4. Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej sól oraz olej. Stopniowo dodajemy wodę, a drugą ręką mieszamy nasze składniki. Gdy mąka wchłonie całą wodę dodajemy rozpuszczone drożdże w 1 łyżeczce ciepłej wody. Zagniatamy ciasto i łączymy składniki w kulę. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, a następnie odstawiamy je do delikatnego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na części i je rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka.
Krok 4 - Uszka z kapustą i grzybami foto
5
5. Układamy na cieście farsz, zawijamy nasze uszka i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy je około 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody:)

Życzę smacznego:)
Krok 5 - Uszka z kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 16.01.2015 14:17
Domowe najlepsze :)
Magula 27.12.2014 18:56
świąteczne uszka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak