Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka w sosie żurawinowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 3 sztuki
żurawina 1 szklanka
cukier 4,5 łyżki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
sól do smaku
olej rzepakowy
natka pietruszki do dekoracji

Porada

Przepis prosty, a do tego bardzo pyszny. Wpadł mi on w oko przeglądając jakąś gazetkę. Oto moja wersja po delikatnych zmianach. W oryginalnym przepisie udka były podane z gotową żurawiną w słoiku.

Przepis i sposób przygotowania na: Udka w sosie żurawinowym

Udka płuczemy i osuszamy. Następnie nacieramy je olejem oraz przyprawami. Tak przygotowane przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczmy około 40 minut do miękkości.
Gdy udka się pieką przygotowujemy sos.
Opłukaną żurawinę przekładamy do garnka. Zasypujemy ją cukrem. Następnie smażymy na wolnym ogniu około 15 minut, aż sos zacznie gęstnieć. W trakcie smażenia żurawinę rozgniatamy łyżką, wówczas nie będzie pryskać. Gdy sos będzie odpowiednio gęsty zdejmujemy go z ognia.
Gotowe udka porcjujemy na talerze. Polewamy sosem żurawinowym i dekorujemy natka pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.01.2015 00:12
Syty posiłek.
migotka28 17.12.2014 22:49
pysznie się prezentują
Justi2401 17.12.2014 17:29
Bardzo lubię połączenie mięsa i żurawiny ;)
wyattearp 17.12.2014 13:09
muszą być pyszne
Malinka 16.12.2014 21:20
Pysznie się prezentują!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak