Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tymiankowa pierś z kurczaka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
sól 1 szczypta do smaku
papryka mielona 1 łyżeczka
miód 1/2 łyżeczki
olej roślinny 2 łyżki
masło 2 łyżki
woda 2,5 szklanki
mąka 1/2 łyżeczki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
tymianek 4 (suszony)

Przepis i sposób przygotowania na: Tymiankowa pierś z kurczaka

Kroki postępowania

1
Umyć pierś z kurczaka. Osuszyć. Ułożyć w pojemniku i posypać papryką, szczyptą soli. Polać miodem i olejem. Obłożyć gałązkami tymianku. Wetrzeć przyprawy w mięso. I zostawić na 1 godzinę w lodówce.
Krok 1 - Tymiankowa pierś z kurczaka foto
2
Zdąć tymianek.
Rozgrzać garnek o grubym dnie ( ze stali szlachetnej) lub patelnię do smażenia bez tłuszczu. Położyć mięso i obsmażyć na rumiano. Wrzucić obok tymianek z marynaty.
Krok 2 - Tymiankowa pierś z kurczaka foto
3
Zalać wodą ( odlać 1/3 szklanki i zostawić ). Dodać szczyptę soli , liście lubczyku i doprowadzić do zagotowania.
Krok 3 - Tymiankowa pierś z kurczaka foto
4
Zmniejszyć gaz i dusić ok. 45 minut aż mięso będzie miękkie.
Krok 4 - Tymiankowa pierś z kurczaka foto
5
Wyjąć pierś i zostawić na kilka minut by odpoczęła przed pokrojeniem.
Pierś pokroić ukośnie w plasterki.
Krok 5 - Tymiankowa pierś z kurczaka foto
6
Sos przecedzić
Krok 6 - Tymiankowa pierś z kurczaka foto
7
dodać masło i wlać rozrobioną z odlana wodą mąką.- energicznie mieszać w tym czasie trzepaczką do omletów. Gdy sos zgęstnieje doprawić go do smaku.
Jeśli mamy można podawać posypując listkami świeżego tymianku ( akurat nie miałam tym razem).
Krok 7 - Tymiankowa pierś z kurczaka foto
8
Aromatyzowana suszonymi gałązkami tymianku obsmażona i następnie duszona pierś z kurczaka.
Pozostałe przyprawy minimalistycznie ( sól , papryka mielona, olej i liście lubczyku).
Można podawać na gorąco albo ostudzić i potem kroić w plasterki i podawać do chleba.
Krok 8 - Tymiankowa pierś z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 18.11.2013 19:38
Pyszności ;-)
idealme 18.11.2013 19:27
fajny pomysł na kurczaka ;)
IwonaDD 18.11.2013 18:51
brzmi i wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak