Twarogowe racuszki

Twarogowe racuszki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg

    600 g
  • jajko

    6
  • cukier

    6 łyżek
  • cukier waniliowy

    1
  • mąka

    8 łyżek
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Twarogowe racuszki foto
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Krok 2 - Twarogowe racuszki foto
Twaróg (ja używam sernikowego) łączymy z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i mąką.
Krok 3 - Twarogowe racuszki foto
Masę twarogową łączymy z ubitym białkiem. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 4 - Twarogowe racuszki foto
Ciasto nakładamy na dobrze rozgrzaną patelnię formując niewielkie placuszki.
Najlepiej użyć patelni nieprzywierającej, bo niestety obecność twarogu sprawia, że na zwykłej patelni placuszki mogą przywierać co znacznie utrudnia ich smażenie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat