Trójkolorowy makaron fusilli w sosie z sera gorgonzola z rukolą Giancarlo Russo

Trójkolorowy makaron fusilli w sosie z sera gorgonzola z rukolą Giancarlo Russo

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana kremówka

    200 ml
  • masło

    20 g
  • GORGONZOLA

    160 g
  • parmezan

    80 g
  • likier

  • rukola

  • sól

    do smaku
  • Ciasto:

  • semiolina

    400 g
  • jaja

    4 szt
  • sól

    40 g
  • koncentrat pomidorowy

    30 g
  • świeży szpinaku

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Giancarlo Russo poleca:
Semolinę dzielimy na trzy części (200 g na ciasto białe, 100 g na ciasto zielone, 100 g na ciasto czerwone). Do białego ciasta dodajemy 2 jaja i 20 g soli, wyrabiamy. Do ciasta czerwonego dajemy tylko 1 żółtko i koncentrat oraz 10 g soli, wyrabiamy. Do ciasta zielonego dajemy 1 żółtko i pokrojone w paski liście szpinaku (uprzednio liście wrzucamy na wrzątek na ok.1 minutę, odcedzamy i studzimy), 10 g soli. Produkujemy trójkolorowy makaron używając miksera z przystawką do makaronu fusilli. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy gorgonzolę i czekamy do momentu rozpuszczenia się sera. Dolewamy likier, flambirujemy, a następnie dodajemy śmietanę (uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia ) i gotujemy do czasu uzyskania kremowej konsystencji. Przygotowany makaron fusilli gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do sosu. Mieszamy całość, dodajemy starty parmezan i wykładamy na talerze dekorując listkami rukoli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ulaaa 24.01.2013 23:48
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat