TRÓJKĄTY Z CIASTA FILO Z WYTRAWNYM FARSZEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ciasto filo

    10 płatów
  • mleko

    3 łyżki
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • masło

    1 łyżeczka

Farsz

  • pieczarki

    200 gram
  • boczek wędzony

    50 gram
  • ser żółty pikantny

    50 gram
  • cebula

    50 gram
  • czosnek

    1 ząbek
  • suszone pomidory

    4 szt
  • ketchup pikantny

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • bazylia

    1/2 łyżeczki
  • oregano

    1/2 łyżeczki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/4 łyżeczki
  • pieprz

    1/4 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - TRÓJKĄTY Z CIASTA FILO Z WYTRAWNYM FARSZEM foto
Na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy boczek pokrojony w kostkę gdy boczek się zrumieni dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek wszystko razem jeszcze chwilę smażymy.
Krok 2 - TRÓJKĄTY Z CIASTA FILO Z WYTRAWNYM FARSZEM foto
Teraz dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę i smażymy do momentu aż sok z grzybów całkowicie odparuje.
Krok 3 - TRÓJKĄTY Z CIASTA FILO Z WYTRAWNYM FARSZEM foto
Dodajemy pokrojone na drobne kawałki suszone pomidory i doprawiamy farsz do smaku chili,oregano bazylią,pieprzem,solą morską i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 4 - TRÓJKĄTY Z CIASTA FILO Z WYTRAWNYM FARSZEM foto
Do ostudzonego farszu dodajemy rozdrobniony żółty ser i ketchup całość mieszamy aby składniki się połączyły.
Krok 5 - TRÓJKĄTY Z CIASTA FILO Z WYTRAWNYM FARSZEM foto
Na mokrej ściereczce rozkładamy po kolei płaty ciasta filo i każdy przecinamy wzdłuż na 3 równej szerokości pasy.Teraz na każdy pas ciasta zaczynając od rogu nakładamy porcję farszu i zawijamy po przekątnej tworząc trójkąt i tak do wyczerpania składników.
Krok 6 - TRÓJKĄTY Z CIASTA FILO Z WYTRAWNYM FARSZEM foto
Blachę do pieczenia wyścielamy folią aluminiową i smarujemy masłem,układamy trójkąty które za pomocą pędzelka zwilżamy mlekiem a następnie posypujemy tymiankiem.Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 15.05.2016 09:34
Bardzo smakowite:)
Bernadeta1 20.04.2015 18:11
bardzo smaczna przekąska
Magula 20.04.2015 16:45
chętnie wypróbuję
Stenka 20.04.2015 13:17
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat