Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trochę niecodzienna, czyli smażona pizza :)

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

drożdże świeże 50 g
mąka pszenna 500 g
sól 1 łyżeczka
mleko 2% 1 szklanka
cukier 1/2 łyżeczki
oliwa 1 łyżka
masło lub margaryna do smażenia

Dodatki

ser żółty 50 g
serek topiony 50 g
szynka 50 g
boczek wędzony 50 g
pieczarki 50 g
cebula 1 szt
keczup łagodny 3-4 łyżki
kukurydza w puszce 1/2 puszki

Porada

Tak naprawdę to fajny sposób na to, by każdy dla siebie zrobił pizzę z ulubionymi dodatkami :)

Przepis i sposób przygotowania na: Trochę niecodzienna, czyli smażona pizza :)

Kroki postępowania

1
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i odstawić do momentu, aż się rozpuszcza.
Krok 1 - Trochę niecodzienna, czyli smażona pizza :) foto
2
Następnie dodać 2 łyżki ciepłego mleka i łyżkę mąki i przygotować zaczyn. odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Trochę niecodzienna, czyli smażona pizza :) foto
3
Potem dodać mąkę, resztę ciepłego mleka i sól, wyrobić ciasto, na koniec dodając oliwę. Przykryć ciasto ściereczką i na ok. 60 min. odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość.
Krok 3 - Trochę niecodzienna, czyli smażona pizza :) foto
4
W tym czasie cebulę pokroić w pióra i usmażyć.
Krok 4 - Trochę niecodzienna, czyli smażona pizza :) foto
5
Boczek pokroić w paski i wytopić.
Krok 5 - Trochę niecodzienna, czyli smażona pizza :) foto
6
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części.
Krok 6 - Trochę niecodzienna, czyli smażona pizza :) foto
7
Patelnię wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem.
Krok 7 - Trochę niecodzienna, czyli smażona pizza :) foto
8
Posmarować keczupem, wyłożyć dodatki, przykryć pokrywką i na małym ogniu smażyć przez ok. 20-25 min.
Krok 8 - Trochę niecodzienna, czyli smażona pizza :) foto
9
Podawać np. z sosem czosnkowym :)
SMACZNEGO
Krok 9 - Trochę niecodzienna, czyli smażona pizza :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 10.02.2015 12:31
Też ostatnio myślałam o pizzy z patelni. Jeszcze takiej nie robiłam. Przynajmniej piekarnika nie trzeba rozgrzewać.
fotoviderek 09.02.2015 23:44
Ciekawe wydanie pizzy :)
Wafelek2601 09.02.2015 22:16
Ciekawy pomysł
IKrakowianka 09.02.2015 22:12
ciekawa propozycja
norweska20 09.02.2015 20:48
smakowity pomysł :)
cooked 09.02.2015 20:48
niecodzienna, ale chyba smakowita ;D
paulina2157 09.02.2015 20:45
faktycznie niecodzienna
Lis 09.02.2015 20:44
Smakowicie się zapowiada:)
Magula 09.02.2015 20:34
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak