Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem

4.6
(48)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Gołąbki - przepis na tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym. Dla wielbicieli klasycznego polskiego dania kuchni polskiej.

Składniki:

Składniki

kapusta biała
1 główka
szynka wieprzowa
0,5 kilograma
łopatka wieprzowa
0,5 kilograma
cebula
2 sztuki
ryż
10 dag
śmietana 18 proc
2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
bulion drobiowy
700 mililitrów
Sklep Prymat

Sos pomidorowy:

pomidory krojone z puszki
1 puszka
papryka czerwona
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
cebula
2 sztuki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
0,5 łyżeczki
cukier
0,5 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat
2 liście
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
3 sztuki
Sklep Prymat
oliwa
2 łyżki
ocet winny
1 łyżeczka
śmietana 18 proc
100 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Bulion

bulion warzywny
ok. 1-1,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem

Tradycyjny przepis na gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym. Farsz do gołąbków jest zawijany w liście kapusty. Farsz przygotowujemy z mielonej łopatki oraz szynki wieprzowej z dodatkiem smażonej cebulki, ryżu i śmietany. Gołąbki są pieczone w piekarniku i dopiero pod koniec zalewane aksamitnym sosem pomidorowym. Sos pomidorowy robimy z pomidorów z puszki, papryki duszonych w bulionie. Swoją aksamitną konsystencję sos zawdzięcza przetarciu przez sito, ale możecie go także zblendować.

Kroki postępowania

1

Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, ostudzić i oddzielić liście. Z każdego liścia, ostrym nożem wyciąć twarde nerwy. Liście osuszyć na sicie.

Krok 1 - Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem foto
2

Ryż ugotować na półmiękko. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą.

Krok 2 - Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem foto
3

Dodać ugotowany ryż, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek.

Krok 3 - Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem foto
4

Mięso rozłożyć na liściach kapusty, zrolować i ułożyć gołąbki jeden obok drugiego. Podlać bulionem i wstawić do nagrzanego do 185 stopni piekarnika.

Krok 4 - Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem foto
5
Piec około 60 minut, w połowie pieczenia, gołąbki przewrócić na drugą stronę.
Krok 5 - Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem foto
6

Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek i cebulę. Dodać pokrojone w kostkę i pozbawione skórki pomidory i paprykę. Chwilę poddusić, dodać liść laurowy, zioła prowansalskie, ocet winny. Podlać wywarem w którym piekły się gołąbki i trzymać na małym ogniu do miękkości pomidorów i papryki. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Usunąć liść laurowy, całość zmiksować blenderem, przecedzić przez sito, dodać śmietanę. Podgrzać, ale już nie gotować.

Krok 6 - Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem foto
7
Sosem zalać gorące gołąbki.
Krok 7 - Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem foto

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków, dlatego warto mieć na nie sprawdzony przepis. Gołąbki - przepisów mają bez liku, jednak gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem to najbardziej popularna wersja. Są gołąbki z kaszą, z sosem grzybowym, farszem z warzyw....

Wybierz swoją ulubioną wersje gołąbków korzystając z przepisów w serwisie Doradca Smaku: Przepisy na gołąbki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta 24.04.2024 16:09
Zawsze słyszałam, że gołąbki najlepiej robić z młodej kapusty, czy jest to prawda i dlaczego ? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Doradca Smaku 26.04.2024 09:21
Nie, do gołąbków nie musi być młoda kapusta.
Sandra 10.01.2024 14:55
Czy zamiast śmietany mogę dać jogurt naturalny
Doradca Smaku 18.01.2024 16:26
Można spróbować dodać jogurt naturalny, nie powinno to zepsuć dania.
xjustynka89x 22.09.2014 20:38
moje ulubione danie :)
wyattearp 21.09.2014 16:56
nie ma jak tradycja
Megg 21.09.2014 15:40
uwielbiam tradycyjne gołąbki
asiczekz 21.09.2014 15:30
gołąbki uwielbiam jeść, ale nie lubię ich robić :) Twoje wyglądają pysznie !
gosia561 21.09.2014 15:02
tradycyjnie smakowite
w mojej kuchni 21.09.2014 15:00
pyszne są takie tradycyjne,
Rysia 21.09.2014 14:14
Lubię właśnie takie tradycyjne.
Janina 21.09.2014 14:01
Moje ulubione danie
IlonaAlbertos 21.09.2014 13:49
Bardzo lubię takie gołąbki.
monika141 21.09.2014 13:31
Pyszne danie ,uwielbiam je
IwonaDD 21.09.2014 13:29
pyszna klasyka!
malaczarna23 21.09.2014 13:21
Uwielbiam golabki, musze zrobic:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak