Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem
Tradycyjny przepis na gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym. Farsz do gołąbków jest zawijany w liście kapusty. Farsz przygotowujemy z mielonej łopatki oraz szynki wieprzowej z dodatkiem smażonej cebulki, ryżu i śmietany. Gołąbki są pieczone w piekarniku i dopiero pod koniec zalewane aksamitnym sosem pomidorowym. Sos pomidorowy robimy z pomidorów z puszki, papryki duszonych w bulionie. Swoją aksamitną konsystencję sos zawdzięcza przetarciu przez sito, ale możecie go także zblendować.
Kroki postępowania
Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, ostudzić i oddzielić liście. Z każdego liścia, ostrym nożem wyciąć twarde nerwy. Liście osuszyć na sicie.
Ryż ugotować na półmiękko. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą.
Dodać ugotowany ryż, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek.
Mięso rozłożyć na liściach kapusty, zrolować i ułożyć gołąbki jeden obok drugiego. Podlać bulionem i wstawić do nagrzanego do 185 stopni piekarnika.
Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek i cebulę. Dodać pokrojone w kostkę i pozbawione skórki pomidory i paprykę. Chwilę poddusić, dodać liść laurowy, zioła prowansalskie, ocet winny. Podlać wywarem w którym piekły się gołąbki i trzymać na małym ogniu do miękkości pomidorów i papryki. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Usunąć liść laurowy, całość zmiksować blenderem, przecedzić przez sito, dodać śmietanę. Podgrzać, ale już nie gotować.