odc. 33 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Wołowina po indyjsku, odc. 33

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Wołowina po indyjsku z warzywami, podana w towarzystwie chlebków pita. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • czerwona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • szczypior dymki

    1 pęczek
  • antrykot wołowy

    1/2 kilograma
  • Musztarda rosyjska Prymat

    2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • olej kokosowy

    2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • rosół wołowy

    1/2 litra
  • pomidory pelati

    200 mililitrów
  • prażone orzechy nerkowca

    1/2 szklanki
  • świeża kolendra

    1 garść
  • pita

    2 sztuki
  • wiórki kokosowe

    1 łyżka
  • kwaśna śmietana

    3 łyżki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    do smaku
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    do smaku
  • świeża kolendra

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wołowina:

1. Czosnek kroimy w plastry, cebule w grubszą kostkę, czerwoną paprykę w małe kawałki. Siekamy papryczkę chili i szczypior.

2. Antrykot kroimy w kostkę. Pokrojone mięso wrzucamy do miseczki, dodajemy musztardę rosyjską i obtaczamy w niej antykot. Oprószamy mąką, przyprawiamy kminem rzymskim. Całość dokładnie mieszamy.

3. W dużym rondlu rozgrzewamy olej kokosowy. Wołowinę w maceracie smażymy 1-2 minuty na złoty kolor.

4. Wrzucamy czosnek cebulę, papryczkę chili i czerwoną paprykę. Mięso z warzywami mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy rosołem i mieszamy.

5. Do składników dodajemy pokrojone w kostkę pomidory pelati, orzechy nerkowca i do smaku curry. Mieszamy doprawioną całość.

6. W międzyczasie siekamy kolendrę, zostawiając kilka listków do dekoracji i na suchej patelni grillowej podgrzewamy chlebki pity.

7. Do rondla z wołowiną wrzucamy wiórki kokosu, mieszamy i dusimy ok. godzinę, do miękkości mięsa.

 

Sposób podania:

1. Chlebek pita kroimy na ćwiartki i układamy na talerzu.

2. W małej miseczce podajemy kwaśną śmietanę.

3. Na talerzu układamy wołowinę w sosie, posypujemy szczypiorem i kolendrą, ozdabiamy listkiem kolendry. 

Doradca Smaku
Do dania można wykorzystać mięso wcześniej ugotowane, np. w rosole.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat