Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
czosnek
2 ząbki -
cebula czerwona
1 sztuka -
cebula biała
1 sztuka -
papryka czerwona
1 sztuka -
czerwona papryczka chili
1/2 sztuki -
szczypior dymki
1 pęczek -
antrykot wołowy
0.5 kilograma -
Musztarda rosyjska Prymat
2 łyżeczki -
mąka pszenna
2 łyżki -
olej kokosowy
2 łyżki -
koncentrat pomidorowy
1 łyżka -
rosół wołowy
1/2 litra -
pomidory pelati
200 mililitrów -
prażone orzechy nerkowca
1/2 szklanki -
świeża kolendra
1 garść -
pita
2 sztuki -
wiórki kokosowe
1 łyżka -
kwaśna śmietana
3 łyżki -
Kmin rzymski mielony Prymat
do smaku -
Przyprawa curry orientalna Prymat
do smaku -
świeża kolendra
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIV: Wołowina po indyjsku, odc. 33
Wołowina:
1. Czosnek kroimy w plastry, cebule w grubszą kostkę, czerwoną paprykę w małe kawałki. Siekamy papryczkę chili i szczypior.
2. Antrykot wołowy kroimy w kostkę. Pokrojone mięso wrzucamy do miseczki, dodajemy musztardę rosyjską i obtaczamy w niej antykot. Oprószamy mąką, przyprawiamy kminem rzymskim. Całość dokładnie mieszamy.
3. W dużym rondlu rozgrzewamy olej kokosowy. Wołowinę w maceracie smażymy 1-2 minuty na złoty kolor.
4. Wrzucamy czosnek cebulę, papryczkę chili i czerwoną paprykę. Mięso z warzywami mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy rosołem i mieszamy.
5. Do składników dodajemy pokrojone w kostkę pomidory pelati, orzechy nerkowca i do smaku curry. Mieszamy doprawioną całość.
6. W międzyczasie siekamy kolendrę, zostawiając kilka listków do dekoracji i na suchej patelni grillowej podgrzewamy chlebki pity.
7. Do rondla z wołowiną wrzucamy wiórki kokosu, mieszamy i dusimy ok. godzinę, do miękkości mięsa.
Sposób podania:
1. Chlebek pita kroimy na ćwiartki i układamy na talerzu.
2. W małej miseczce podajemy kwaśną śmietanę.
3. Na talerzu układamy wołowinę w sosie, posypujemy szczypiorem i kolendrą, ozdabiamy listkiem kolendry.
Do dania można wykorzystać mięso wcześniej ugotowane, np. w rosole.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się