Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Wołowina po indyjsku, odc. 33
Wołowina:
1. Czosnek kroimy w plastry, cebule w grubszą kostkę, czerwoną paprykę w małe kawałki. Siekamy papryczkę chili i szczypior.
2. Antrykot wołowy kroimy w kostkę. Pokrojone mięso wrzucamy do miseczki, dodajemy musztardę rosyjską i obtaczamy w niej antykot. Oprószamy mąką, przyprawiamy kminem rzymskim. Całość dokładnie mieszamy.
3. W dużym rondlu rozgrzewamy olej kokosowy. Wołowinę w maceracie smażymy 1-2 minuty na złoty kolor.
4. Wrzucamy czosnek cebulę, papryczkę chili i czerwoną paprykę. Mięso z warzywami mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy rosołem i mieszamy.
5. Do składników dodajemy pokrojone w kostkę pomidory pelati, orzechy nerkowca i do smaku curry. Mieszamy doprawioną całość.
6. W międzyczasie siekamy kolendrę, zostawiając kilka listków do dekoracji i na suchej patelni grillowej podgrzewamy chlebki pity.
7. Do rondla z wołowiną wrzucamy wiórki kokosu, mieszamy i dusimy ok. godzinę, do miękkości mięsa.
Sposób podania:
1. Chlebek pita kroimy na ćwiartki i układamy na talerzu.
2. W małej miseczce podajemy kwaśną śmietanę.
3. Na talerzu układamy wołowinę w sosie, posypujemy szczypiorem i kolendrą, ozdabiamy listkiem kolendry.