Mięsne muffiny z boczkiem i ziołowym sosem, DS XVII odc. 29

odc. 29 Doradca Smaku

Mięsne muffiny z boczkiem i ziołowym sosem, DS XVII odc. 29

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Muffiny z mielonej wołowiny i warzyw to danie obiadowe, które najbardziej pokochają mężczyźni. Zawinięte w boczek i zapieczone w piekarniku mięsne kule smakują najlepiej podane z orzeźwiającym, ziołowym sosem na bazie jogurtu.  

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula mała

    1 sztuka
  • marchewka

    1/2 sztuki
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • Papryka węgierska słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • czosnek

    1 ząbek
  • mielona wołowina

    800 gramów
  • bułka tarta

    1 szklanka
  • jajko duże

    1 sztuka
  • przecier pomidorowy

    1 łyżeczka
  • boczek wędzony pokrojony w plastry

    12 plastrów

Sos ziołowy

  • jogurt grecki

    6 łyżek
  • Cebula suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • mięta świeża

    kilka liści
  • koperek świeży

    kilka gałązek
  • świeża natka pietruszki

    kilka gałązek

Do smaku

  • sól morska Prymat w młynku

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Do podania

  • sezam jasny

    2 łyżki
  • sałata rzymska

    kilka liści
  • rukola

    1 garść
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mięsne muffiny z boczkiem i ziołowym sosem, DS XVII odc. 29

Mięsne muffiny z boczkiem i ziołowym sosem to danie, które szczególnie przypadnie do gustu wszystkim osobom uwielbiającym mięso. Też tak masz? Koniecznie wypróbuj ten przepis! :)  

Dowiedz się:

  • jak przygotować warzywa oraz mięso do muffinów?
  • jak połączyć składniki by wyrobić masę do muffinów? 
  • jak zawinąć muffiny w plastry boczku?
  • ile czasu należy piec danie w piekarniku?
  • jak przygotować orzeźwiający ziołowy sos na bazie jogurtu greckiego?
  • z czym podawać mięsne muffiny by apetycznie wyglądały?

1. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni Celsjusza.

2. Cebulę siekamy w drobną kostkę, marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, marchewkę, podsmażamy minutę i dodajemy paprykę węgierską, a następnie mieszamy i wsypujemy drobno pokrojony czosnek. Ponownie mieszamy składniki i po chwili wyłączamy palnik. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.

3. Mięso mielone przekładamy do dużej miski. Solimy i pieprzymy, wsypujemy bułkę tartą, wbijamy jajko. Dodajemy przecier pomidorowy i wcześniej usmażoną cebulę z marchewką.

4. Każdą foremkę na muffiny wykładamy dwoma plastrami boczku, ułożonymi na krzyż (część będzie wystawać, ponieważ później ułożymy je na wierzchu muffinów tworząc "koszyczek").

5. Wyrabiamy ręką masę mięsną i formujemy kule. Z podanej ilości mięsa powinniśmy uzyskać 6 dużych muffinów. Każdą z mięsnych kul przekładamy do formy i przykrywamy ją wcześniej włożonym boczkiem. Tak przygotowane muffiny wkładamy do piekarnika na 35 minut.

6. Gdy muffiny się pieką, przygotowujemy sos. Jogurt grecki wlewamy do miski, dodajemy suszoną cebulę i bardzo drobno posiekane miętę, koperek i pietruszkę. Dokładnie mieszamy składniki.

7. Na suchej patelni przez 2-3 minuty prażymy ziarna sezamu, uważając, aby się nie przypaliły.

Sposób podania:

Mięsne muffiny z boczkiem podajemy z lekkim, ziołowym sosem. Danie posypujemy prażonym sezamem, dekorujemy liśćmi sałaty i rukolą.

Doradca Smaku
Do naszego sosu dodajemy suszoną cebulę – będzie lżejsza niż świeża. Możemy w nim użyć także zestawu ulubionych świeżych ziół.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat