Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne muffiny z boczkiem i ziołowym sosem, DS XVII odc. 29
Mięsne muffiny z boczkiem i ziołowym sosem to danie, które szczególnie przypadnie do gustu wszystkim osobom uwielbiającym mięso. Też tak masz? Koniecznie wypróbuj ten przepis! :)
Dowiedz się:
- jak przygotować warzywa oraz mięso do muffinów?
- jak połączyć składniki by wyrobić masę do muffinów?
- jak zawinąć muffiny w plastry boczku?
- ile czasu należy piec danie w piekarniku?
- jak przygotować orzeźwiający ziołowy sos na bazie jogurtu greckiego?
- z czym podawać mięsne muffiny by apetycznie wyglądały?
1. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni Celsjusza.
2. Cebulę siekamy w drobną kostkę, marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, marchewkę, podsmażamy minutę i dodajemy paprykę węgierską, a następnie mieszamy i wsypujemy drobno pokrojony czosnek. Ponownie mieszamy składniki i po chwili wyłączamy palnik. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
3. Mięso mielone przekładamy do dużej miski. Solimy i pieprzymy, wsypujemy bułkę tartą, wbijamy jajko. Dodajemy przecier pomidorowy i wcześniej usmażoną cebulę z marchewką.
4. Każdą foremkę na muffiny wykładamy dwoma plastrami boczku, ułożonymi na krzyż (część będzie wystawać, ponieważ później ułożymy je na wierzchu muffinów tworząc "koszyczek").
5. Wyrabiamy ręką masę mięsną i formujemy kule. Z podanej ilości mięsa powinniśmy uzyskać 6 dużych muffinów. Każdą z mięsnych kul przekładamy do formy i przykrywamy ją wcześniej włożonym boczkiem. Tak przygotowane muffiny wkładamy do piekarnika na 35 minut.
6. Gdy muffiny się pieką, przygotowujemy sos. Jogurt grecki wlewamy do miski, dodajemy suszoną cebulę i bardzo drobno posiekane miętę, koperek i pietruszkę. Dokładnie mieszamy składniki.
7. Na suchej patelni przez 2-3 minuty prażymy ziarna sezamu, uważając, aby się nie przypaliły.