Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne muffiny z boczkiem i ziołowym sosem, DS XVII odc. 29

5.0
(133)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Muffiny z mielonej wołowiny i warzyw to danie obiadowe, które najbardziej pokochają mężczyźni. Zawinięte w boczek i zapieczone w piekarniku mięsne kule smakują najlepiej podane z orzeźwiającym, ziołowym sosem na bazie jogurtu.  

Składniki:

cebula mała 1 sztuka
marchewka 1/2 sztuki
olej rzepakowy 1 łyżka
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
mielona wołowina 800 gramów
bułka tarta 1 szklanka
jajko duże 1 sztuka
przecier pomidorowy 1 łyżeczka
boczek wędzony pokrojony w plastry 12 plastrów

Sos ziołowy

jogurt grecki 6 łyżek
Cebula suszona Prymat 1 łyżeczka
mięta świeża kilka liści
koperek świeży kilka gałązek
świeża natka pietruszki kilka gałązek

Do smaku

sól morska Prymat w młynku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Do podania

sezam jasny 2 łyżki
sałata rzymska kilka liści
rukola 1 garść

Porada

Do naszego sosu dodajemy suszoną cebulę – będzie lżejsza niż świeża. Możemy w nim użyć także zestawu ulubionych świeżych ziół.

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne muffiny z boczkiem i ziołowym sosem, DS XVII odc. 29

Mięsne muffiny z boczkiem i ziołowym sosem to danie, które szczególnie przypadnie do gustu wszystkim osobom uwielbiającym mięso. Też tak masz? Koniecznie wypróbuj ten przepis! :)  

Dowiedz się:

  • jak przygotować warzywa oraz mięso do muffinów?
  • jak połączyć składniki by wyrobić masę do muffinów? 
  • jak zawinąć muffiny w plastry boczku?
  • ile czasu należy piec danie w piekarniku?
  • jak przygotować orzeźwiający ziołowy sos na bazie jogurtu greckiego?
  • z czym podawać mięsne muffiny by apetycznie wyglądały?

1. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni Celsjusza.

2. Cebulę siekamy w drobną kostkę, marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, marchewkę, podsmażamy minutę i dodajemy paprykę węgierską, a następnie mieszamy i wsypujemy drobno pokrojony czosnek. Ponownie mieszamy składniki i po chwili wyłączamy palnik. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.

3. Mięso mielone przekładamy do dużej miski. Solimy i pieprzymy, wsypujemy bułkę tartą, wbijamy jajko. Dodajemy przecier pomidorowy i wcześniej usmażoną cebulę z marchewką.

4. Każdą foremkę na muffiny wykładamy dwoma plastrami boczku, ułożonymi na krzyż (część będzie wystawać, ponieważ później ułożymy je na wierzchu muffinów tworząc "koszyczek").

5. Wyrabiamy ręką masę mięsną i formujemy kule. Z podanej ilości mięsa powinniśmy uzyskać 6 dużych muffinów. Każdą z mięsnych kul przekładamy do formy i przykrywamy ją wcześniej włożonym boczkiem. Tak przygotowane muffiny wkładamy do piekarnika na 35 minut.

6. Gdy muffiny się pieką, przygotowujemy sos. Jogurt grecki wlewamy do miski, dodajemy suszoną cebulę i bardzo drobno posiekane miętę, koperek i pietruszkę. Dokładnie mieszamy składniki.

7. Na suchej patelni przez 2-3 minuty prażymy ziarna sezamu, uważając, aby się nie przypaliły.

Sposób podania:

Mięsne muffiny z boczkiem podajemy z lekkim, ziołowym sosem. Danie posypujemy prażonym sezamem, dekorujemy liśćmi sałaty i rukolą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak