Przepis i sposób przygotowania na: Tortellini z mięsem
Kroki postępowania
Mięso umyć, osuszyć, usunąć wszelkiego rodzaju błony i resztki tłuszczu. Rozmaryn utłuc nieco w moździerzu i wymieszać z pozostałymi przyprawami i ziołami. Natrzeć dokładnie mięso ze wszystkich stron, posmarować oliwą i wetrzeć ją delikatnie. Odstawić na 30 minut do lodówki.
W brytfannie rozgrzać odrobinę oliwy i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano na mocnym ogniu. Wlać ok. 250 ml wody i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i dusić mięso 90 minut. Sprawdzać stan wody i gdy będzie się zbliżała do zerowego poziomu - wlać ok. 125 ml. Systematycznie ją uzupełniać w takiej ilości. Mięso koniecznie wystudzić - ja zostawiłam na drugi dzień, a na dnie brytfanny zastygła fantastyczna galareta.



Zapomniałam, ale jeszcze zdążyłam... Z tej porcji ciasta wychodzi około 210 tortellini.

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzącą wrzucać partiami tortellini, delikatnie przemieszać i gotować do momentu wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową, przelać ciepłą wodą i podawać. Można z sosami - na przykład zwykłym pieczarkowym.
