Przepis i sposób przygotowania na: Tort Tiramisu
Kroki postępowania
Wystudzony biszkopt przekroić na trzy krążki.
Żelatynę namocz w 3 łyżeczkach zimne wody. Po upływie chwili rozpuść ją we wrzątku.
Śmietanę ubij na sztywno.
W oddzielnym naczyniu za pomocą miksera ucieraj żółtka razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie stopniowo dodając do nich serek mascarpone.
Gdy serek będzie zmiksowany na jednolitą puszystą masę przełóż do niego delikatnie bitą śmietanę i wlej żelatynę. Wymieszaj za pomocą miksera na najniższych obrotach.
Masę możesz wstawić na chwilę do lodówki/zamrażarki, aby delikatnie stężała.
Należy odłożyć trochę masy, aby obłożyć boki tortu.
Boki tortu można wykończyć specjalnymi "ząbkami".
Wierzch posyp ciemnym kakao, a na brzegach wykonaj różyczki za pomocą szprycki.