Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Tiramisu

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO BISZKOPTOWE

jajko 6 sztuk
cukier drobny 0,75 szklanki
mąka pszenna 0,75 szklanki
mąka ziemniaczana 0,75 szklanki
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
ocet 2 łyżeczki
olej słonecznikowy 3 łyżki

MASA TIRAMISU

serek mascarpone 500 gram
śmietana 30% 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki
wódka 100 ml
aromat migdałowy 12 kropel
kawa rozpuszczalna 3 łyżki
cukier puder 3 łyżki
cukier waniliowy 30 gram
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Tiramisu

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie dodać żółtka i ubijać przez około 15 - 20 minut. Gdy maja jajeczno - cukrowa będzie jednolita i puszysta wlać olej. Następnie zmniejszyć obroty miksera na najniższe i powoli wsypać oba rodzaje mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać ocet.
Krok 1 - Tort Tiramisu foto
2
Gotowe ciasto wylać do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec około 40 - 50 minut na złoty kolor.
Wystudzony biszkopt przekroić na trzy krążki.
Krok 2 - Tort Tiramisu foto
3
3 łyżki kawy rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku, dodać 12 kropel aromatu migdałowego i 100 ml wódki. Całość razem wymieszać. Tak przygotowanym naparem kawowym nasączać każdy krążek biszkoptu.
Krok 3 - Tort Tiramisu foto
4
Przygotować masę mascarpone.
Żelatynę namocz w 3 łyżeczkach zimne wody. Po upływie chwili rozpuść ją we wrzątku.
Śmietanę ubij na sztywno.
W oddzielnym naczyniu za pomocą miksera ucieraj żółtka razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie stopniowo dodając do nich serek mascarpone.
Gdy serek będzie zmiksowany na jednolitą puszystą masę przełóż do niego delikatnie bitą śmietanę i wlej żelatynę. Wymieszaj za pomocą miksera na najniższych obrotach.
Masę możesz wstawić na chwilę do lodówki/zamrażarki, aby delikatnie stężała.
Krok 4 - Tort Tiramisu foto
5
Tak przygotowaną masę wyłóż na krążek nasączony kawą, przykryj kolejnym biszkoptem, nasącz kawą i wyłóż masę.

Należy odłożyć trochę masy, aby obłożyć boki tortu.
Boki tortu można wykończyć specjalnymi "ząbkami".
Wierzch posyp ciemnym kakao, a na brzegach wykonaj różyczki za pomocą szprycki.
Krok 5 - Tort Tiramisu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 08.01.2016 22:44
Piękny i imponujący!
mariuszek8 08.06.2015 17:16
Inny sposób przyządzenia tiramisu...
Misia13 08.06.2015 13:16
ładny i smaczny, az kusi ;-)
misia53 07.06.2015 13:43
ooo.... jakie piękne torcisko.....
mikrusiak 07.06.2015 12:20
bardzo lubię tiramisu...:)
Zdzisław 07.06.2015 09:28
takie słodkości bardzo lubię
Hrabina w kuchni 06.06.2015 22:02
Wspaniały tort :)
halina17 06.06.2015 21:34
Dobry tort.
Wiktoria29 06.06.2015 19:51
bardzo ładny i pewnie był smaczny
Wiesława1 06.06.2015 19:41
świetny torcik
Bernadeta1 06.06.2015 19:38
pysznie wygląda ten torcik
Krzysztof15 06.06.2015 17:35
super wyglada
Janina 06.06.2015 16:31
Super tort;)
mirosława4 06.06.2015 16:02
jaki sliczny
pajbek 06.06.2015 15:57
Pyszności :-)
inka2012 06.06.2015 15:00
bajecznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak