Tort Tiramisu :)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • woda

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyzeczka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    3 łyzki
  • proszek do pieczenia

    0,5 płaskiej łyzeczki

Krem Mascarpone

  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • cukier

    6 łyzek
  • serek mascarpone

    500 gram

Nasączenie

  • kawa rozpuszczalna

    0.5 szklanki
  • likier amaretto

    6 łyzek

dodatkowo

  • biszkopty podłużne

    1 opakowanie
  • marmolada

    3 łyżki
  • kakao

    0,5 łyzeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort Tiramisu :) foto
Pieczemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. W tym celu białka ubijamy na sztywno- dodając cukier kryształ i cukier waniliowy.
Krok 2 - Tort Tiramisu :) foto
Następnie dodajemy wodę oraz sok z cytryny.
Krok 3 - Tort Tiramisu :) foto
Potem kolejno dodajemy żółtka oraz ...
Krok 4 - Tort Tiramisu :) foto
mąki z proszkiem do pieczenia.
Krok 5 - Tort Tiramisu :) foto
Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 40 minut w 170 stopniach. Upieczony studzimy i przekrawamy na 2 części.
Krok 6 - Tort Tiramisu :) foto
Przygotowujemy krem Mascarpone . W rondelku z 2 szklankami gorącej wody zawieszamy miskę z żółtkami - dodajemy cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści.
Krok 7 - Tort Tiramisu :) foto
W drugiej misce miksujemy serek Mascarpone i dodajemy go do żółtek z cukrem- miksujemy na wolnych obrotach.
Krok 8 - Tort Tiramisu :) foto
Upieczony i przekrojony biszkopt nasączamy - kawa wymieszana z likierem.
Krok 9 - Tort Tiramisu :) foto
Na jedną cześć biszkoptu nakładamy połowę masy - obsypujemy ją kakaem . Potem drugi biszkopt i reszta masy.
Krok 10 - Tort Tiramisu :) foto
Biszkopty podłużne docinamy do wysokości ciasta . Smarujemy je marmolada i przytwierdzamy do boków tortu. Górę tortu obsypujemy kakaem . Całość wstawiamy do lodówki- najlepiej na cała noc . Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 16.03.2015 23:01
ale smaczne
Mniam 16.03.2015 12:17
Moje smaki. Kiedyś na pewno zrobię sobie taki torcik :)
ania2610 16.03.2015 12:00
bardzo apetyczny!
wwwiolka 16.03.2015 11:09
Bardzo fajny przepis.
bertpvd 16.03.2015 11:00
zdecydowanie moje smaki :)
Skotka 16.03.2015 10:04
Super torcik:)
Krystyna32 16.03.2015 09:57
wygląda pysznie
Michał2 16.03.2015 09:44
ładnie wygląda
odjechana 16.03.2015 09:28
Wygląda apetycznie :) Zjadłabym całe! :)
Mama niejadka 16.03.2015 08:54
Ślicznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat