Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort jak tiramisu

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuka
mąka pszenna 60 ml
cukier 60 ml
mąka ziemniaczana 120 ml
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczka
ocet winny 1 łyżka
sól

Krem

serek mascarpone 1,25 kg
śmietana 30% 600 ml
cukier 5 łyżka

Dodatkowo

amaretto 120 ml
kawa rozpuszczalna 120 ml
kakao

Przepis i sposób przygotowania na: Tort jak tiramisu

Dno tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy mąką krupczatką.

Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier.

Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Wlewamy do białek, chwilę razem ubijamy.

Wsypujemy przesianą mąkę pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie ale dokładnie mieszamy (w jedną stronę, zagarniając także mąkę, która opadnie na dno miski).

Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony i w razie potrzeby wydłużamy nieco czas pieczenia), studzimy.

Biszkopt przecinamy na 3 blaty.



Zimną kawę mieszamy z likierem amaretto i mniej więcej 1/3 naparu nasączamy pierwszy blat biszkoptu.



Przygotowujemy pierwszy krem:

400 ml schłodzonej śmietany ubijamy niemal na sztywno, dodając pod koniec 3 łyżki cukru. Ciągle miksując dodajemy do śmietany 750 gram serka mascarpone (po jednej łyżce). Miksujemy do chwili aż masa zgęstnieje.

1/3 masy wykładamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię. Układamy kolejny biszkopt, który również skrapiamy kawą z amaretto.

Rozsmarowujemy połowę pozostałego kremu.

Układamy ostatni blat ciasta i skrapiamy go pozostałą kawą z amaretto. Wykładamy resztę kremu i rozsmarowujemy ją na wierzchu ciasta.

Na ciasto nakładamy obręcz tortownicy, spinamy, posypujemy ciemnym kakao i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.



Przygotowujemy drugi krem:

Ubijamy pozostałe 200 ml śmietany dodając do niej jeden usztywniacz oraz 2 łyżki cukru. Gdy śmietana będzie sztywna, ciągle miksując, dodajemy po łyżce pozostały ser mascarpone.

Z tortu ściągamy obręcz tortownicy.

3-4 łyżkami kremu smarujemy boki ciasta, a pozostały przekładamy do szprycy cukierniczej. Dekorujemy wierzch i boki tortu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 29.04.2015 21:48
pyszny torcik
agnieszka214 02.05.2014 17:54
bardzo ładnie wyglada
Kolorowa 02.05.2014 15:45
super wygląda ;) !
halina17 02.05.2014 13:23
Smacznie wygląda.
w mojej kuchni 02.05.2014 12:04
takie słodkości to lubię..
kasienka23 02.05.2014 10:36
świetny torcik!
Wiktoria29 02.05.2014 09:28
musi być bardzo dobry
Agnieszka-87-25 02.05.2014 09:21
mniam rewelacja! Piękna dekoracja!
Mniam 02.05.2014 09:04
Mmm... pyszności. Pięknie wygląda.
ada.la 02.05.2014 08:16
pyszny torcik
Wiesława1 02.05.2014 07:56
Apetyczne ciacho
ao_12 02.05.2014 07:54
apetycznie wygląda:)
norweska20 02.05.2014 00:18
a smak... musi być rewelacyjny
Magula 01.05.2014 23:54
Wygląda rewelacyjnie
Jadwiga/Jaga85 01.05.2014 22:59
Piękne wykonanie!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak