Przepis i sposób przygotowania na: Torcik truskawkowo-śmietankowy
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem i delikatnie łączymy białkami. Proszek do pieczenia przesiewamy z mąką i mieszamy z masą jajeczną. Ja używam tortownicy silikonowej. Taką tradycyjną trzeba wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut. Studzimy
Jedną galaretkę rozpuszczamy w połowie podanej na opakowaniu ilości wody, drugą normalnie. Śmietanę ubijamy,dodajemy ekstrakt waniliowy (trzymamy się ilości podanych przez producenta na daną objętość śmietany). Wlewamy galaretkę rozpuszczoną w mniejszej ilości wody. Wykładamy na wystudzony biszkopt. Układamy truskawki. Wstawiamy do lodówki. Gdy trochę stężeje zalewamy drugą galaretką.