Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik truskawkowo-śmietankowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 5 łyżek
cukier puder 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 30% 500 ml
truskawki
ekstrakt wanilii 1 łyżeczka
galaretka truskawkowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik truskawkowo-śmietankowy

Przepis na dużą tortownicę.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem i delikatnie łączymy białkami. Proszek do pieczenia przesiewamy z mąką i mieszamy z masą jajeczną. Ja używam tortownicy silikonowej. Taką tradycyjną trzeba wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut. Studzimy

Jedną galaretkę rozpuszczamy w połowie podanej na opakowaniu ilości wody, drugą normalnie. Śmietanę ubijamy,dodajemy ekstrakt waniliowy (trzymamy się ilości podanych przez producenta na daną objętość śmietany). Wlewamy galaretkę rozpuszczoną w mniejszej ilości wody. Wykładamy na wystudzony biszkopt. Układamy truskawki. Wstawiamy do lodówki. Gdy trochę stężeje zalewamy drugą galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 17.06.2013 06:46
fajnie wygląda
gosia1988 16.06.2013 22:04
lubię takie ciasta
AnielskaSlodycz 16.06.2013 21:57
z truskawkami mniammm :)
Klausia 16.06.2013 21:55
bardzo lubię, właśnie mam coś podobnego w lodówce :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak