Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
jajko
6 szt -
cukier
3/4 szklanki -
mąka ziemniaczana
3/4 szklanki -
mąka pszenna
1/2 szklanki -
kakao
1/4 szklanki -
kawa rozpuszczalna
2 łyzki -
likier amaretto
1 łyżka -
woda
1/4 szklanki -
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki
krem
-
śmietana 30%
500 ml -
cukier puder
2 łyżki -
serek mascarpone
500 g
Przybranie
-
płatki migdałowe
poncz
-
kawa rozpuszczalna
2 łyżki -
likier amaretto
2 łyżki -
woda
1/2 szklanki
Przepis i sposób przygotowania Torcik amaretto
Kroki postępowania

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy, az sie rozpuści. Dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia. Wsypujemy przesiane mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy ostudzona kawę z amaretto i mieszamy.
Pieczemy (standardowa blaszka prostokątna) w temp 170 st ok 35-40 min. Studzimy.

Ostudzone ciasto należy przekroić na 4 części (rozkrawamy na pół oraz każdą połówke na pół wzdłuż dłuższego boku) i naponczować.

W osobnym naczyniu ucieramy mascarpone na gładko i cały czas mieszając dodajemy po łyzce ubitej śmietany.



Komentarze (14)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (4)