Torcik amaretto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajko

    6 szt
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • kakao

    1/4 szklanki
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyzki
  • likier amaretto

    1 łyżka
  • woda

    1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki

krem

  • śmietana 30%

    500 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
  • serek mascarpone

    500 g

Przybranie

  • płatki migdałowe

poncz

  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżki
  • likier amaretto

    2 łyżki
  • woda

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Torcik amaretto foto
Kawę zalewamy wrzącą wodą, dodajemy likier, mieszamy,studzimy.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy, az sie rozpuści. Dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia. Wsypujemy przesiane mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy ostudzona kawę z amaretto i mieszamy.
Pieczemy (standardowa blaszka prostokątna) w temp 170 st ok 35-40 min. Studzimy.
Krok 2 - Torcik amaretto foto
Kawę i likier zalewamy wrzątkiem, mieszamy.
Ostudzone ciasto należy przekroić na 4 części (rozkrawamy na pół oraz każdą połówke na pół wzdłuż dłuższego boku) i naponczować.
Krok 3 - Torcik amaretto foto
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
W osobnym naczyniu ucieramy mascarpone na gładko i cały czas mieszając dodajemy po łyzce ubitej śmietany.
Krok 4 - Torcik amaretto foto
Każdą część ciasta smarujemy masą. I zaczynamy zwijanie.
Krok 5 - Torcik amaretto foto
Pierwszy kawałek zwijamy jak roladę i naookoło niego przykładamy kolejne części.
Krok 6 - Torcik amaretto foto
Pozostałą masą smarujemy wierzch i brzegi ciasta, rzybieramy płatkami migdałowymi i chłodzimy min 3 h (najlepiej całą noc).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
BeataJ 16.03.2015 16:34
Dziekuję za zwrócenie uwagi, już poprawiłam. Gdy wpisywałam wszystko było ok i nie zwróciłam później uwagi na to :-)
Wiesława1 16.03.2015 11:09
Pyszny deserek
misia53 15.03.2015 21:18
wygląda wspaniale
gosiag 15.03.2015 20:42
torcik pycha
Magula 15.03.2015 20:23
wspanialy torcik
usmiech 15.03.2015 20:12
pięknie wygląda
agnieszka214 15.03.2015 20:04
bardzo fajnie wyglada
Gabi44 15.03.2015 19:27
Wkradł Ci się mały bałaganik w składnikach. Brak mascarpone,a w ponczu jest śmietana. Ciasto bardzo smaczne,podoba mi się to zwijanie.
mirosława4 15.03.2015 19:25
oryginalny pomysł na złożenie tortu , warty wypróbowania
smakoszek 15.03.2015 18:59
ale była uczta -wygląda świetnie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat