Topinambur pieczony z tymiankiem

Topinambur pieczony z tymiankiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • topinambur

    0,5 kg
  • rozmaryn

    0,5 łyżeczki
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • pieprz cytrynowy

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • olej

    2 łyżki
  • szczypiorek

    1 mały pęczek
  • kolendra

    2 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Korzenie topinamburu dokładnie myjemy (możemy moczyć je przez ok. 30 min, a później dokładnie wyszorować ), kroimy na połówki i umieszczamy w misce.
Tymianek i rozmaryn bardzo drobno kroimy, jeśli mamy suszone zioła to rozcieramy je w dłoniach i dodajemy do topinamburu.
Dodajemy pieprz cytrynowy (lub zwykły czarny pieprz i odrobinę soku z cytryny), sól oraz olej i całość dokładnie mieszamy. Przekładamy całość do naczynia, w którym będziemy piec. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 20 min.
Po upieczeniu posypujemy naszą potrawę pokrojonym szczypiorkiem i kolendrą. SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat