Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu baba
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody , dokładnie mieszamy , studzimy.
Żółtka ucieramy na parze z cukrem pudrem i likierem amaretto.
Mascarpone miksujemy i nie przerywając dodajemy na przemian żelatynę i masę jajeczną.
Wsypujemy podprażone na patelni płatki migdałów i delikatnie mieszamy.
Połowę masy wlewamy do formy na babkę , wygładzamy.
Przykrywamy biszkoptami namoczonymi w kawie.
Zalewamy resztą serowej masy , wygładzamy.
Przykrywamy resztą namoczonych biszkoptów.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej całą noc ).
Przy wyciąganiu możemy włożyć formę na chwilę do gorącej wody – baba łatwiej wyjdzie.
Posypujemy kakao i posiekaną czekoladą.
Smacznego!