Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu baba

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek mascarpone 500 g
żółtko jajek 4 szt
cukier puder 150 g
amaretto 2 łyzki
migdały w płatkach 50 g
okrągłe biszkopty 200 g
zaparzona mocna kawa 200 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyzeczka
kakao do posypania 1 łyzki
czekolada 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu baba

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody , dokładnie mieszamy , studzimy.

Żółtka ucieramy na parze z cukrem pudrem i likierem amaretto.

Mascarpone miksujemy i nie przerywając dodajemy na przemian żelatynę i masę jajeczną.

Wsypujemy podprażone na patelni płatki migdałów i delikatnie mieszamy.

Połowę masy wlewamy do formy na babkę , wygładzamy.

Przykrywamy biszkoptami namoczonymi w kawie.

Zalewamy resztą serowej masy , wygładzamy.

Przykrywamy resztą namoczonych biszkoptów.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej całą noc ).

Przy wyciąganiu możemy włożyć formę na chwilę do gorącej wody – baba łatwiej wyjdzie.

Posypujemy kakao i posiekaną czekoladą.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiabe 24.05.2014 22:16
Bardzo fajny pomysł! Warte wypróbowania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak