Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt.
mąka tortowa 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa

serek mascarpone 500 g
śmietanka 36% 250 g
cukier puder 5 łyżek
likier amaretto 5 łyżek

Dodatkowo

kakao do posypania
zaparzona mocna kawa 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu

Jajka rozbić do miski ubić na puszystą masę, stopniowo dodając cukier. Do mąki dodać proszek do pieczenia, a następnie dodać ją do ubitych jajek z cukrem, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała wym. 35 x 25cm). Piec w tem 180 stopni przez około 25-30 minut.
Śmietankę ubić w misce, dodać cukier puder. Następnie dodawać po łyżce serek mascarpone. Na koniec dodać likier i wszystko razem wymieszać.
Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części. Połową kawy nasączyć dolny biszkopt, wyłożyć 3/4 masy, przykryć drugim biszkoptem, który nasączamy pozostałą kawą. Na górę wykładamy pozostałą masę i całość posypujemy kakao.
Ciasto pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 09.01.2017 09:36
dobre tiramisu
2milutka 08.01.2017 19:34
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak