Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5
serek mascarpone 500 g
biszkopty podłużne 40 szt.
cukier 5 łyżek
kawa rozpuszczalna 400 ml
amaretto 50 ml
cukier puder 1 łyżka
kakao

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu

Zaparzyć kawę w ekspresie lub zrobić rozpuszczalną. Pozostawić do wystygnięcia. Żółtka jaj oddzielić od białek, wrzucić do miski i dodać cukier. Ubijać aż powstanie jasna, gęsta masa żółtkowa, następnie dodawać stopniowo mascarpone, dobrze wymieszać by nie było grudek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem i dodać do masy delikatnie mieszając.
Do zimnej kawy dodać amaretto i wymieszać. Układać warstwy tiramisu zaczynając od zamoczenia biszkoptów w kawie przez chwilkę, tak aby się nie rozpadły. Układać obok siebie w formie. Na warstwę biszkoptów wyłożyć połowę kremu, wyrównać i posypać kakao. Nałożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów i ponownie resztę kremu. Wierzch wyrównać i oprószyć kakao. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 04.12.2014 18:01
Tiramisu,zawsze podniesie mnie na duchu...
Michał2 04.12.2014 09:53
świetne ciastko, jedno z moich ulubionych!
Krzysztof15 04.12.2014 06:21
palce lizac ,pycha
Niki22 03.12.2014 23:58
małe słodkości do kawy :)
RenataZ-et 03.12.2014 21:24
wygląda apetycznie
wioleczka83 03.12.2014 20:46
pyszne do kawki
Bernadeta1 03.12.2014 20:33
wygląda pysznie i zachęca do zrobienia
Stenka 03.12.2014 19:45
Bardzo lubię to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak