Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu
Co i jak?
Biszkopt upiec, przekroić wzdłuż.
Kawę zaparzyć, ostudzić, dodać Amaretto.
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka ubić na puszystą pianę razem z 3 łyżkami cukru.
Dodać serek mascarpone i ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru.
Miksować, aż piana będzie gęsta.
Białka dodać do masy jajeczno- serowej. Wymieszać.
Na blaszce ułożyć pierwszą część biszkoptu. Nasączyć go kawą (najlepiej jakimś pędzelkiem), nałożyć połowę masy, następnie druga część biszkoptu, nasączyć kawą, ponownie masa. Na wierzchu obficie posypać kakao.
Schładzamy kilka godzin w lodówce, aż całość ładnie zastygnie.
Smacznego!