Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek mascarpone 750 gram
jajko 4 sztuki
biszkopty podłużne 2 paczki
cukier drobny 3 łyżki
zaparzona mocna kawa 1 szklanka
likier amaretto 100 ml
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Żółtka z cukrem ucieramy mikserem na jasną kremową masę. Dodajemy mascarpone i delikatnie miksujemy (na najniższych obrotach) żeby masy się połączyły. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.

Zaparzamy kawę i studzimy. Biszkopty wykładamy na spód formy w której będziemy robić tiramisu. Pomiędzy biszkoptami będą jakieś tam drobne przerwy, tak ma być. Nie wypełniamy tych przerw okruszkami biszkoptów, tam będzie ser.
Kawę wylewamy łyżką na biszkopty, żeby nią nasiąkły. Na biszkopty wykładamy warstwę sera. Na ser ponownie wykładamy warstwę biszkoptów i ponownie nasączamy je kawą. Nakładamy drugą warstwę sera i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy na wiele godzin do lodówki, masa musi stężeć. Przed podaniem oprószamy kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 02.09.2014 00:53
wygląda idealnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak