Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser mascarpone 1 kg
żółtko jajek 5 sztuk
cukier 5 łyżek
biszkopty podłużne 300 g
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu

Kawę zalać dwoma szklankami gotującej wody i odstawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać serek, wciąż ucierając aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (ja używam teflonowej, więc nie potrzebuję, ale zwykła blaszka wchodzi w reakcję z kawą i ciasto na bokach może ciemnieć), każdy biszkopt zanurzać w kawie, chwilę odczekać, aby obciekł i układać jeden przy drugim na dnie. Masę serową podzielić na 2 równe części, jedną z nich przykryć biszkopty, ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i przykryć resztą masy. Obficie obsypać kakao. Schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego :)


* Na pewno wiecie, że do Tiramisu daje się likier Amaretto, ja tego nie robię, bo nie lubimy alkoholi w ciastach

** Przetestowałam kilka przepisów na ten deser i wierzcie mi, masa bez żadnych dodatków (ubita śmietana, piana z białek) utrzymuje najlepszą konsystencję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOSIA18 11.02.2013 12:02
pyszny i pięknie się prezentuje
caffee_tea 10.02.2013 23:33
uwielbiam deserek tiramisu !
angelika14 10.02.2013 22:00
uwielbiam, najlepszy deserek jaki mogę jeść codziennie
Cukiereczek13 10.02.2013 21:30
mmm uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak