Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg

    80 g
  • awokado

    2 szt
  • łosoś wędzony plastry

    200 g
  • koperek

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    3 łyżki
  • ogórek zielony

    1 szt
  • sól

  • pieprz

  • ząbek czosnku

    1 szt
  • cytryna

    1 szt
  • oliwa

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jeśli chcecie przygotować terrinę w podłużnej formie to proponuję najpierw wyłożyć ją folią spożywczą tak, aby wystawała za jej brzegi. Dzięki temu łatwiej będzie później przełożyć terrinę na talerz.

Ogórka myjemy i przy pomocy obieraczki kroimy wzdłuż na długie i cienkie plastry (ok.8-10 plastrów). Pozostałego ogórka kroimy w drobną kostkę. 2 kokilki smarujemy oliwą z oliwek . Do środka każdej wkładamy 2 plastry ogórka (tworząc z nich „X”), następnie plastry łososia układamy tak, aby przykrywały dno, oraz brzegi foremek.

Awokado przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ, który przekładamy do miseczki. Dodajemy twaróg, koperek , kilka kropli soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy posiekane orzechy i ogórka pokrojonego w kostkę (ok. 3 łyżek). Mieszamy.

Wyłożone łososiem kokilki napełniamy masą, wygładzamy wierzch, a wystające poza masę kawałki ogórka i łososia zaginamy do środka „otulając” całe nadzienie. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem wyjmujemy z foremki terrinę spodem go góry (jeśli nie chce „wypaść, delikatnie podważamy łyżeczką lub nożem). Dekorujemy gałązkami koperku i plasterkami ogórka.

Podajemy z ćwiartką cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kulinarna Ja 05.12.2014 13:15
pięknie podane!
Rysia 05.12.2014 11:43
Ładnie się prezentuje.
2milutka 05.12.2014 10:00
wygląda bosssko:)
Ali 05.12.2014 09:37
Wygląda niesamowicie :)
Anna169Hosz 05.12.2014 09:06
Kusząca propozycja!
molanka 05.12.2014 08:58
wygląda bardzo apetycznie
marenka 05.12.2014 08:41
Pięknie wygląda...:)
norweska20 05.12.2014 00:04
twoje przepisy zachwycają - zdjęcia bajeczne - smacznie się prezentuje
RenataZ-et 04.12.2014 23:52
Wygląda bardzo pięknie, na pewno smaczna
migotka28 04.12.2014 22:59
mniam jak apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat