Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tempura z cebuli

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebule 2 duże sztuki
mąka pszenna 1 szklanka
woda zimna 1 szklanka
kostki lodu
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Tempura z cebuli

Cebule kroimy w plastry i każdy plaster dzielimy na pojedyncze krążki wypychając je delikatnie palcem. Do dania wykorzystujemy tylko większe krążki, środki wykorzystujemy do innej potrawy.
Krążki cebulowe umieszczamy w misce i dokładnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Olej rozgrzewamy do temp. ok 170 st. C.
Lodowatą wodę mieszamy z żółtkiem kurzego jaja, dodajemy mąkę i szybko mieszamy, żeby "ciasto" do tempury było cały czas bardzo zimne. Nie musimy mieszać dokładnie, pozostałe grudki w cieście są jak najbardziej wskazane. Do przygotowanego ciasta wrzucamy kostki lodu, który podtrzyma nam niską temperaturę podczas przygotowywania potrawy.
Krążki cebuli maczamy w ciście i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Smażymy krótko do zarumienienia. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy na ciepło z ulubionym sosem. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 13.09.2015 11:39
coś innego i bardzo fajnego
Ela15 08.07.2015 11:16
świetny zamiennik chipsów
gacopierz23 17.02.2015 21:34
ciekawe trzeba wypróbować
gosia561 07.02.2015 19:15
dobre do piwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak