Frytki z cukinii z dipem serowym

Frytki z cukinii z dipem serowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Zdrowe i oryginalne frytki z cukinii to propozycja przekąski nie tylko dla dzieci. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2 sztuki
  • mąka kukurydziana

    1 szklanka
  • jajka

    2 sztuki
  • woda gazowana

    125 ml
  • olej rzepakowy

    1 litr
  • gęsty jogurt naturalny

    100 ml
  • ser kozi kremowy

    100 gramów
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżki
  • musztarda kremska

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    0.5 sztuki
  • bazylia świeża

Do smaku

  • sól morska

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • słodka papryka Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Cukinie kroimy wzdłuż, wyjmujemy nożem nasiona, kroimy w słupki ok. 5 cm długości. Przerzucamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy ciasto o konsystencji majonezu: łączymy mikserem jajka, wodę gazowaną i mąkę kukurydzianą. Doprawiamy papryką mieloną.

Przygotowujemy dip: łączymy jogurt i ser kozi z oliwą, musztardą, sokiem z cytryny, kaparami oraz posiekaną bazylią. Doprawiamy pieprzem i solą.

Cukinię panierujemy w cieście. Smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor (ok. 3 minut), po czym odsączamy z tłuszczu.

Frytki z cukinii podajemy z zimnym dipem jogurtowym.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

2 tygodnie temu
Na pewno wykorzystam przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat