Przepis i sposób przygotowania na: Frytki z cukinii z dipem serowym
1. Cukinie kroimy wzdłuż, wyjmujemy nożem nasiona, kroimy w słupki ok. 5 cm długości. Przerzucamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem.
2. Przygotowujemy ciasto o konsystencji majonezu: łączymy mikserem jajka, wodę gazowaną i mąkę kukurydzianą. Doprawiamy papryką mieloną.
3. Przygotowujemy dip: łączymy jogurt i ser kozi z oliwą, musztardą, sokiem z cytryny, kaparami oraz posiekaną bazylią. Doprawiamy pieprzem i solą.
4. Cukinię panierujemy w cieście. Smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor (ok. 3 minut), po czym odsączamy z tłuszczu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W AIR FRYERZE:
Powtarzamy wszystkie kroki zgodnie ze standardowym przepisem aż do kroku czwartego.
1. Cukinię moczymy w cieście, a następnie obtaczamy w panko.
2. Kosz frytkownicy beztłuszczowej wykładamy papierem do pieczenia. Na niego wykładamy cukinię tak, aby kawałki się ze sobą nie stykały, i spryskujemy olejem. Pieczemy przez 7 minut w 190 stopniach i obracamy na drugą stronę, też spryskujemy olejem, i pieczemy jeszcze przez 7 minut.
Frytki z cukinii podajemy z zimnym dipem jogurtowym.