Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frytki z cukinii z dipem serowym

5.0
(44)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Zdrowe i oryginalne frytki z cukinii to propozycja przekąski nie tylko dla dzieci. 

Składniki:

cukinia 2 sztuki
mąka kukurydziana 1 szklanka
jajko 2 sztuki
woda gazowana 125 ml
olej rzepakowy 1 litr
gęsty jogurt naturalny 100 ml
ser kozi kremowy 100 gramów
kapary całe Smak 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
Musztarda kremska Prymat 1 łyżka
sok z cytryny 0.5 sztuki
bazylia świeża

Do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Frytki z cukinii z dipem serowym

Cukinie kroimy wzdłuż, wyjmujemy nożem nasiona, kroimy w słupki ok. 5 cm długości. Przerzucamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy ciasto o konsystencji majonezu: łączymy mikserem jajka, wodę gazowaną i mąkę kukurydzianą. Doprawiamy papryką mieloną.

Przygotowujemy dip: łączymy jogurt i ser kozi z oliwą, musztardą, sokiem z cytryny, kaparami oraz posiekaną bazylią. Doprawiamy pieprzem i solą.

Cukinię panierujemy w cieście. Smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor (ok. 3 minut), po czym odsączamy z tłuszczu.

Frytki z cukinii podajemy z zimnym dipem jogurtowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 14.05.2019 13:23
Na pewno wykorzystam przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak