Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z warzywami i fetą na cieście francuskim
Szybka tarta z warzywami - marchewką, pietruszką, porem, cukinią. Jest delikatna w smaku i farsz zapieka się na cieście francuskim. Dodatek sera feta dodaje charakteru temu daniu. Tę tartę możesz podać posypaną szczypiorkiem lub natką pietruszki.
1. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki, cukinię w cienkie ćwierćplasterki, a paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
2. W rondlu rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić wszystkie warzywa, posypać przyprawami, wymieszać i dusić kilka minut, do momentu, aż trochę zmiękną. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić jeszcze 3 minuty.
3. Formę do tarty wyłożyć ciastem, ponakłuwać widelcem. Obciążyć spód i piec przez 10 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180 stopni.
4. Na podpieczony spód nałożyć warzywa. Śmietanę wymieszać dokładnie z jajkami i połową szczypiorku. Polać warzywa. Wierzch posypać pokruszonym serem feta.
Wstawić tartę do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Gotowe danie posypać resztą szczypiorku.
Smacznego :)