Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tarta z warzywami i fetą na cieście francuskim

5.0
(287)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Smaczna i prosta w przygotowaniu tarta z warzywami i serem feta. Te tartą przygotowujecie nie na cieście kruchym, tylko na cieście francuskim - dzięki temu jest błyskawicznie gotowa.

Składniki:

Wszystkie składniki na tartę z warzywami:

ciasto francuskie
1 opakowanie
pietruszka
1 sztuka
marchew
1 sztuka
cukinia
0.5 sztuki
por
0.5 sztuki
papryka
0.5 sztuki
dymki ze szczypiorkiem
3 sztuki
ser feta
0.5 opakowanie
olej kokosowy
1 łyżka
Tymianek suszony Prymat
0.5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 łyżeczka
czosnek ząbki
2 sztuki
śmietana 18-procentowa
150 mililitrów
jajko
3 sztuki
Pieprz czarny Prymat w młynku
1 szczypta
Sklep Prymat
sól
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z warzywami i fetą na cieście francuskim

Szybka tarta z warzywami - marchewką, pietruszką, porem, cukinią. Jest delikatna w smaku i farsz zapieka się na cieście francuskim. Dodatek sera feta dodaje charakteru temu daniu. Tę tartę możesz podać posypaną szczypiorkiem lub natką pietruszki.

1. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki, cukinię w cienkie ćwierćplasterki, a paprykę i cebulę pokroić w kostkę.

2. W rondlu rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić wszystkie warzywa, posypać przyprawami, wymieszać i dusić kilka minut, do momentu, aż trochę zmiękną. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić jeszcze 3 minuty.

3. Formę do tarty wyłożyć ciastem, ponakłuwać widelcem. Obciążyć spód i piec przez 10 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180 stopni.

4. Na podpieczony spód nałożyć warzywa. Śmietanę wymieszać dokładnie z jajkami i połową szczypiorku. Polać warzywa. Wierzch posypać pokruszonym serem feta.
Wstawić tartę do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

5. Gotowe danie posypać resztą szczypiorku.
Smacznego :)

Zobacz przepisy na wytrawne tarty:

Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kurczakiem

Tarta z brokułami i serem feta

Tarta z cukinią

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak