Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z brokułami i serem feta
Jakie proporcje mąki i masła ma idealne ciasto kruche? Przyjmuje się, że 2:1, czyli dwa razy tyle mąki co masła. Reszta dodatków - żółtka jaj, sól, zioła to kwestia indywidualnych preferencji. Spód tarty jest najpierw podpiekany bez farszu ok. 10 minut, a potem z farszem - około 30 minut. Tarta z brokułami i serem feta jest pyszna - polecam Wam ten przepis.
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka roztrzepać ze śmietaną, solą i pieprzem. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do wysmarowanej masłem formy do tarty. Dokładnie wylepić nim formę, mocno dociskając przy brzegach. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 10 - 15 minut.
Na podpieczonym spodzie ułożyć brokuły i pokrojony w kostkę ser feta. Zalać masą jajeczną i posypać startym żółtym serem.
Piec w temperaturze 180°C około 30 - 40 minut.
Smacznego :)