Tarta z brokułami i serem feta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    250 g
  • masło

    125 g
  • żółtka

    2
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • woda zimna

    2 łyżki
  • brokuł

    500 g
  • ser feta

    120 g
  • jajka

    3 szt.
  • smietana 18%

    100 ml
  • ser żółty

    około 150 g
  • ząbki czosnku

    2
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać żółtka, pokrojone w kostkę zimne masło i szybko zagnieść ciasto, dodając w trakcie zimną wodę. Z ciasta uformować kulę, owinąć je folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka roztrzepać ze śmietaną, solą i pieprzem. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do wysmarowanej masłem formy do tarty. Dokładnie wylepić nim formę, mocno dociskając przy brzegach. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 10 - 15 minut.

Na podpieczonym spodzie ułożyć brokuły i pokrojony w kostkę ser feta. Zalać masą jajeczną i posypać startym żółtym serem.

Piec w temperaturze 180°C około 30 - 40 minut.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mar18h 07.05.2016 22:17
Właśnie ją przyrządziłam. Pychota! :D Co prawda zamieniłam fetę na ser pleśniowy lazur (błękitny) a zwykły żółty ser na wędzony (roladę ustrzycką). Polecam ))
Kuchenka 11.03.2014 13:57
pięknie wygląda
DorotaZ 08.03.2014 20:27
Pyszności:)
Mniam 08.03.2014 17:44
Bardzo smaczna tarta!
bazylka 08.03.2014 17:18
Pyszna tarta.
kornelcia 08.03.2014 16:23
tarty bardzo lubię
patryska76 08.03.2014 16:13
Ciekawy pomysł ;)
noninka77 08.03.2014 15:58
mniam....pyszności:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat