Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na ciasto:
-
mąka tortowa
190 g -
masło
100 g -
sól
1 szczypta -
woda zimna
3-4 łyżki -
ziarna sezamu
2-3 łyżki
Składniki na nadzienie:
-
cukinia
1 sztuka -
ser feta
100 g -
jajko
3 sztuki -
kwaśna śmietana
4-5 łyżki -
sól
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
ząbki czosnku
2-3 ząbki -
bazylia świeża
1 łyżka -
pomidory suszone Smak
5 sztuk -
oliwa
1-2 łyżki
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy posiekane masło i sezam i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto chowamy na ok. 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy do tarty o średnicy 25 cm. Nadmiar ciasta odcinamy, a formę wkładamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 5 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowanie nadzienia:
Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki, które delikatnie solimy i smarujemy oliwą. Na spodzie tarty układamy plasterki cukinii, dodajemy pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta. W miseczce mieszamy jajka ze śmietaną, dodajemy pokrojone w plasterki suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i listki bazylii. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.
Przygotowanym nadzieniem zalewamy cukinie. Tarte wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 35-40 minut.
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się