Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawna tarta z cukinią
Przepis na wytrawną tartę z cukinią. Najlepiej zróbcie ją w sezonie na cuknie - będzie najsmaczniejsza. Cukinia lubi towarzystwo wyrazistych przypraw i dodatków, dlatego dodajcie pieprz czarny, sól i bazylię oraz ser feta, którego mocny smak pasuje do tego warzywa. Tarta z cukinia to efektowne danie, które możecie podać na podwieczorek lub kolację.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy posiekane masło i sezam i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto chowamy na ok. 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy do tarty o średnicy 25 cm. Nadmiar ciasta odcinamy, a formę wkładamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 5 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowanie nadzienia:
Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki, które delikatnie solimy i smarujemy oliwą. Na spodzie tarty układamy plasterki cukinii, dodajemy pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta. W miseczce mieszamy jajka ze śmietaną, dodajemy pokrojone w plasterki suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i listki bazylii. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.
Przygotowanym nadzieniem zalewamy cukinię. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 35-40 minut.