Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z fetą i jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 gram
mąka 250 gram
żółtko jajek 1 sztuka
ser żółty 50 gram
woda 1/2 szklanki
ser feta 200 gram
szynka 6 plastrów
szałwia do posypania
jabłko winne 5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z fetą i jabłkami

Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj mąkę, schłodzone masło, żółtko i podlewając pomału wodą wyrób ciasto na jednolitą masę. Nie sugeruj się w tym przepisie ilością wody, dodawaj jej do tego momentu aż ciasto będzie cię satysfakcjonować. Jeśli jednak ciasto będzie za rzadkie podsyp trochę mąką i ponownie zagnieć.

Wysmaruj formę, wyłóż ciastem, połóż papier do pieczenia i wysyp fasolę suchą. Włóż do lodówki na minimum 30min.

Piekarnik nagrzej 195 stopni i piecz ciasto wraz z fasolą 20 min. Wyciągnij ciasto, usuń papier i fasolę.

Połowę fety pokrusz na ciasto. Jabłka obierz i wydrąż gniazda, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozłóż na fetę. Szynkę pokrój drobno i rozsyp na jabłka. Na to ponownie resztę fety.

Piecz w piekarniku kolejne 30 min. Po upieczeniu posyp szałwią.

Znakomite połączenie smaków, jednak tarta prosi się o małą ilość dressingu jogurtowego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 07.04.2013 13:32
fajne polaczenie skladnikow
MAR3STA 07.12.2012 17:11
świetna tarta, a po co ta fasola?
reniatka 04.12.2012 12:09
ale fajna ta tarta
polly66 27.11.2012 12:36
fajne połączenie
adelajda 24.11.2012 21:30
ciekawe smaki
Sylwia56
Sylwia56 24.11.2012 18:23
pychota
Zdzisław 24.11.2012 17:44
apetycznie delikatna
Adamorek 24.11.2012 16:49
bardzo nietypowe połączenie
cukiereczek 24.11.2012 16:34
na pewno smaczna
malaczarna23 24.11.2012 16:20
takiej jeszcze nie jadłam,a szkoda,myślę że smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak