Tagliatelle z mascarpone i szpinakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dzisiaj przepis na szybki i błyskawiczny w przygotowaniu makaron tagliatelle z serkiem mascarpone i szpinakiem baby. Danie proste, ale bardzo smaczne i aromatyczne - idealne dla wszystkich zapracowanych smakoszy :)
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • makaron tagliatelle

    250 gramów
  • serek mascarpone

    250 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • szpinak baby

    250 gramów
  • oliwa

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • tymianek

    0.2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1 szczypta
  • sól do smaku

    0.2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanej oliwie i maśle delikatnie podsmażamy drobno pokrojone ząbki czosnku (jedynie do momentu uwolnienia aromatu). Następnie dodajemy serek mascarpone i podgrzewamy go do momentu, aż zmieni konsystencję na płynną. Do serka dodajemy dużą szczyptę gałki muszkatołowej, tymianek oraz szpinak baby, który podgrzewamy aż lekko zwiędnie. Na koniec doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z sosem i wykładamy na talerze.

Życzę smacznego! :)

Futka
Danie możemy lekko urozmaicić, posypując je na koniec płatkami parmezanu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat