Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliatelle z mascarpone i szpinakiem

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Dzisiaj przepis na szybki i błyskawiczny w przygotowaniu makaron tagliatelle z serkiem mascarpone i szpinakiem baby. Danie proste, ale bardzo smaczne i aromatyczne - idealne dla wszystkich zapracowanych smakoszy :)

Składniki:

SKŁADNIKI

makaron tagliatelle 250 gramów
serek mascarpone 250 gramów
czosnek 2 ząbki
szpinak baby 250 gramów
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyżka
tymianek 0.2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta
sól do smaku 0.2 łyżeczki

Porada

Danie możemy lekko urozmaicić, posypując je na koniec płatkami parmezanu.

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z mascarpone i szpinakiem

Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanej oliwie i maśle delikatnie podsmażamy drobno pokrojone ząbki czosnku (jedynie do momentu uwolnienia aromatu). Następnie dodajemy serek mascarpone i podgrzewamy go do momentu, aż zmieni konsystencję na płynną. Do serka dodajemy dużą szczyptę gałki muszkatołowej, tymianek oraz szpinak baby, który podgrzewamy aż lekko zwiędnie. Na koniec doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z sosem i wykładamy na talerze.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak