Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliatelle z kulkami mięsnymi w sosie śmietanowo - maślanym

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 150 g
polędwica wieprzowa 150 g
masło 50 g
śmietana 30% 250 ml
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
koper świeży posiekany 3 łyżki
sezam 1 łyżka
papryka czerwona 1 szt.
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 szt.
jajko 1 szt.
tagliatelle 1 opakowanie
czosnek 2 ząbki
olej rzepakowy do smażenia
Gałka muszkatołowa cała Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
bazylia świeża 1 łyżka
tymianek 1 (świeży)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z kulkami mięsnymi w sosie śmietanowo - maślanym

Kroki postępowania

1
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Zmielić i przełożyć do szklanej misy. Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oprószyć solą morską, papryką ostrą i kolorowym pieprzem. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Krok 1 - Tagliatelle z kulkami mięsnymi w sosie śmietanowo - maślanym foto
2
Do mięsa dodać bułkę tartą, sezam, jajo oraz posiekane zioła (łyżkę kopru, bazylię i tymianek). Wyrobić masę mięsną.
Krok 2 - Tagliatelle z kulkami mięsnymi w sosie śmietanowo - maślanym foto
3
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na rozgrzany olej rzepakowy. Smażyć po 2 - 3 minuty. Wyjmować na ręcznik papierowy.
Krok 3 - Tagliatelle z kulkami mięsnymi w sosie śmietanowo - maślanym foto
4
Cebulę oraz paprykę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle. Oprószyć solą.
Krok 4 - Tagliatelle z kulkami mięsnymi w sosie śmietanowo - maślanym foto
5
Do warzyw podsmażonych na maśle dodać śmietanę i pozostały koperek. Oprószyć pieprzem, solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Do sosu dodać usmażone wcześniej kulki mięsne. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Krok 5 - Tagliatelle z kulkami mięsnymi w sosie śmietanowo - maślanym foto
6
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przecedzić. Dodać do sosu śmietanowo - maślanego, wymieszać i od razu podawać.

Smacznego :)
Krok 6 - Tagliatelle z kulkami mięsnymi w sosie śmietanowo - maślanym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mauritius 19.09.2013 00:42
wygląda przepysznie :) trzeba wypróbować!
Sylwiagr 24.07.2013 23:18
Fajny pomysł na sos
Beatris 23.07.2013 10:25
Wyborna potrawa.
lara 23.07.2013 09:16
super obiad
2milutka 23.07.2013 08:53
fajnie to wygląda:)
aisoglam 23.07.2013 08:37
Aromatycznie i smacznie ;)
Agnieszka-87-25 23.07.2013 08:01
tyle tych przypraw smaczne na pewno będzie :)
pycia9 23.07.2013 07:58
fajny przepis
Kulinarna Ja 23.07.2013 07:19
moje ulubione letnie danie!
arbuzowo 23.07.2013 06:41
Uwielbiamy takie makarony!
w mojej kuchni 23.07.2013 01:03
smaczne jedzonko na talerzu..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak