Tagliatelle z kulkami mięsnymi w sosie śmietanowo - maślanym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    150 g
  • polędwica wieprzowa

    150 g
  • masło

    50 g
  • śmietana 30%

    250 ml
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • koper świeży posiekany

    3 łyżki
  • sezam

    1 łyżka
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • dymka

    1 szt.
  • jajo całe

    1 szt.
  • tagliatelle

    1 opakowanie
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej rzepakowy

    do smażenia
  • gałka muszkatołowa cała

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • bazylia świeża

    1 łyżka
  • tymianek

    1 (świeży)
  • sól morska

    do smaku
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tagliatelle z kulkami mięsnymi w sosie śmietanowo - maślanym foto
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Zmielić i przełożyć do szklanej misy. Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oprószyć solą morską, papryką ostrą i kolorowym pieprzem. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Krok 2 - Tagliatelle z kulkami mięsnymi w sosie śmietanowo - maślanym foto
Do mięsa dodać bułkę tartą, sezam, jajo oraz posiekane zioła (łyżkę kopru, bazylię i tymianek). Wyrobić masę mięsną.
Krok 3 - Tagliatelle z kulkami mięsnymi w sosie śmietanowo - maślanym foto
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na rozgrzany olej rzepakowy. Smażyć po 2 - 3 minuty. Wyjmować na ręcznik papierowy.
Krok 4 - Tagliatelle z kulkami mięsnymi w sosie śmietanowo - maślanym foto
Cebulę oraz paprykę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle. Oprószyć solą.
Krok 5 - Tagliatelle z kulkami mięsnymi w sosie śmietanowo - maślanym foto
Do warzyw podsmażonych na maśle dodać śmietanę i pozostały koperek. Oprószyć pieprzem, solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Do sosu dodać usmażone wcześniej kulki mięsne. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Krok 6 - Tagliatelle z kulkami mięsnymi w sosie śmietanowo - maślanym foto
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przecedzić. Dodać do sosu śmietanowo - maślanego, wymieszać i od razu podawać.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mauritius 19.09.2013 00:42
wygląda przepysznie :) trzeba wypróbować!
Sylwiagr 24.07.2013 23:18
Fajny pomysł na sos
Beatris 23.07.2013 10:25
Wyborna potrawa.
lara 23.07.2013 09:16
super obiad
2milutka 23.07.2013 08:53
fajnie to wygląda:)
aisoglam 23.07.2013 08:37
Aromatycznie i smacznie ;)
Agnieszka-87-25 23.07.2013 08:01
tyle tych przypraw smaczne na pewno będzie :)
pycia9 23.07.2013 07:58
fajny przepis
Kulinarna Ja 23.07.2013 07:19
moje ulubione letnie danie!
arbuzowo 23.07.2013 06:41
Uwielbiamy takie makarony!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat