Tagliatelle z cukinią, bobem i kozim serem.

Tagliatelle z cukinią, bobem i kozim serem.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron tagliatelle z pomidore

  • bób

    450 g
  • cukinia

    2 sztuki
  • cebula biała

  • ząbek czosnku

    2
  • kremowy kozi ser

    50 g
  • oregano

    kilka listków
  • tymianek

    kilka listków
  • natka pietruszki

    garść
  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

    1/2 łyżeczki
  • masło

    łyżka
  • śmietana kremówka

    200 ml
  • sól do smaku

  • boczek

    kilka belgijski
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tagliatelle z cukinią, bobem i kozim serem.

Przygotowanie:
1. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku. Podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli.
2. Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w niezbyt cienkie plastry. Dodajemy do cebuli i czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym tymiankiem i oregano.
3. Smażymy ok. 5 minut. Następnie zmniejszamy gaz, dodajemy pół szklanki wody i dusimy kilka minut.
4. Boczek podsmażamy na osobnej patelni.
5. Bób gotujemy w osolonej wodzie al dente. Nie może być twardy, ale jeśli będzie zbyt miękki zamieni się w papkę.
6. Podsmażony boczek oraz ugotowany i obrany bób dodajemy do cukinii.
7. Całość zalewamy śmietaną i dusimy razem jeszcze przez ok. 5minut.
8. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy porcję makaronu i gotujemy od 4 do 6 minut lub według zaleceń podanych na opakowaniu. Pamiętajmy, iż makaron powinien być al dente, gdyż dodatkowo zmięknie jeszcze, kiedy przełożymy go do gorącego sosu.
9. Na koniec sos doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
10. Makaron dekorujemy kawałkami koziego sera, listkami natki pietruszki oraz sosem balsamicznym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

stokrotka 10.07.2013 22:29
smakowitości!
ssylwiaa 10.07.2013 22:03
apetycznie wygląda, z chęcią bym spróbowała ;)
Mniam 10.07.2013 22:00
Super! A wygląda też świetnie.
angelika14 10.07.2013 21:50
bardzo apetycznie wygląda
arbuzowo 10.07.2013 21:38
Fajny, letni makaron
Gracer 10.07.2013 21:29
świetnie wygląda
lee-aa 10.07.2013 21:20
Świetne, letnie, pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat