Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z cukinią, bobem i kozim serem.
1. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku. Podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli.
2. Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w niezbyt cienkie plastry. Dodajemy do cebuli i czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym tymiankiem i oregano.
3. Smażymy ok. 5 minut. Następnie zmniejszamy gaz, dodajemy pół szklanki wody i dusimy kilka minut.
4. Boczek podsmażamy na osobnej patelni.
5. Bób gotujemy w osolonej wodzie al dente. Nie może być twardy, ale jeśli będzie zbyt miękki zamieni się w papkę.
6. Podsmażony boczek oraz ugotowany i obrany bób dodajemy do cukinii.
7. Całość zalewamy śmietaną i dusimy razem jeszcze przez ok. 5minut.
8. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy porcję makaronu i gotujemy od 4 do 6 minut lub według zaleceń podanych na opakowaniu. Pamiętajmy, iż makaron powinien być al dente, gdyż dodatkowo zmięknie jeszcze, kiedy przełożymy go do gorącego sosu.
9. Na koniec sos doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
10. Makaron dekorujemy kawałkami koziego sera, listkami natki pietruszki oraz sosem balsamicznym.