Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona marynowana

5.0
(403)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sprawdzony przepis na soczystą pieczoną szynkę w marynacie. Jest pełna aromatu i smaku! Szynka pieczona marynowana to świetna propozycja na świąteczne danie.

Jeśli poszukujecie przepisów na dania z dodatkiem WIEPRZOWINY - znajdziecie je w serwisie Doradca Smaku!

Składniki:

Mięso:

szynka wieprzowa 2 kilogramy

Marynata

woda zimna 2 litry
sól 5 łyżek
czosnek 4 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 5 sztuk

Dodatkowo

Przyprawa do mięs Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona marynowana

  • szynka pieczona na kanapkę
  • prosty przepis na domową wędlinę 
  • jak przygotować marynatę do szynki wieprzowej 

 

Jeśli zabieracie się za robienie szynki pieczonej w piekarniku, musicie uzbroić się w cierpliwość, ponieważ proces ten może trwać nawet kilka dni. Najpierw musicie przygotować aromatyczną marynatę do szynki wieprzowej i zanurzyć w niej mięso na ok 48 h. Sam proces pieczenia trwa ok 2 h, ale możecie mieć pewność, że stosując się do wszystkich kroków, Wasza szynka będzie soczysta i pełna smaków.

 

Kroki postępowania

1
1. Do miski wlewamy wodę, dodajemy sól, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wkładamy do zalewy i odkładamy do lodówki na 48 godzin.
Krok 1 - Szynka pieczona marynowana foto
2
2. Po tym czasie wyciągamy zamarynowane mięso, osuszamy ponownie papierowym ręcznikiem, formujemy kształt za pomocą mocnej nici bawełnianej.
Krok 2 - Szynka pieczona marynowana foto
3

3. Powierzchnię szynki nacieramy solą, pieprzem, papryką słodką, Kucharkiem i majerankiem.

Krok 3 - Szynka pieczona marynowana foto
4
4. Przekładamy mięso do rękawa foliowego i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez dwie godziny. Na 15 minut przed końcem rozcinamy folię, aby otrzymać chrupiącą skórkę.
Krok 4 - Szynka pieczona marynowana foto
5
5. Upieczoną szynkę możemy podawać na gorąco do obiadu lub na zimno do pieczywa. W obydwu przypadkach jest pyszna.

Smacznego !!!
Krok 5 - Szynka pieczona marynowana foto

Pieczona szynka domowa, świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek czy sałatek, czy innych zimnych przekąsek. Marynata do szynki wieprzowej składa się z aromatycznych przypraw i ziół, dlatego pieczone mięso jest soczyste i przepyszne. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tomko 09.04.2023 21:27
Super przepis
Alex_M 05.01.2016 15:46
świetne mięsko :)
Ali 18.03.2015 07:14
Wygląda smakowicie :)
w mojej kuchni 17.03.2015 13:14
pyszne jedzonko
adelajda 17.03.2015 10:16
pyszne mięsko
usmiech 17.03.2015 09:54
ładnie wyglada
ben-ka 17.03.2015 08:49
Takie mięsko bardzo lubię.
Konczi 17.03.2015 08:49
pyszne mięsko :)
Futka 17.03.2015 08:45
Przepyszna i aromatyczna szyneczka domowa :)
IZABELA29 17.03.2015 08:27
chyba sie skusze i zrobię taką .
Motorek 17.03.2015 07:35
bardzo dobra
olkaaa 17.03.2015 07:26
bardzo lubię
erym 17.03.2015 00:15
cudo nad cudami, wyglada na bardzo soczysta...
patryska76 16.03.2015 23:47
pyszna szynka!
Róża1 16.03.2015 23:22
przepyszna szyneczka !!!!!!!!! palce lizać :-)
gosiag 16.03.2015 23:07
wędlinka super
Iwusia 16.03.2015 23:04
coś wspaniałego
barbara11561 16.03.2015 22:52
pyszna szyneczka:)
norweska20 16.03.2015 22:46
szyneczka pierwsza klasa
Wafelek2601 16.03.2015 22:45
Pyszna szyneczka
gosia56 16.03.2015 22:34
na pewno pyszne mięsko;)
Mniam 16.03.2015 22:30
Ależ ja lubię takie mięsko :) pycha! Mój mąż robi bardzo podobną marynatę :)
misia53 16.03.2015 22:22
wspaniale wygląda ta szyneczka, na święta zrobisz sobie sama
cooked 16.03.2015 21:53
super mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak