Szynka pieczona marynowana

Szynka pieczona marynowana

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Sprawdzony przepis na soczystą pieczoną szynkę w marynacie. Jest pełna aromatu i smaku! Szynka pieczona marynowana to świetna propozycja na świąteczne danie.

Jeśli poszukujecie przepisów na dania z dodatkiem WIEPRZOWINY - znajdziecie je w serwisie Doradca Smaku!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • szynka wieprzowa

    2 kilogramy

Marynata

  • woda zimna

    2 litry
  • sól

    5 łyżek
  • czosnek

    4 ząbki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • ziele angielskie

    5 sztuk

Dodatkowo

  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Szynka pieczona marynowana

  • szynka pieczona na kanapkę
  • prosty przepis na domową wędlinę 
  • jak przygotować marynatę do szynki wieprzowej 

Jeśli zabieracie się za robienie szynki pieczonej w piekarniku, musicie uzbroić się w cierpliwość, ponieważ proces ten może trwać nawet kilka dni. Najpierw musicie przygotować aromatyczną marynatę do szynki wieprzowej i zanurzyć w niej mięso na ok 48 h. Sam proces pieczenia trwa ok 2 h, ale możecie mieć pewność, że stosując się do wszystkich kroków, Wasza szynka będzie soczysta i pełna smaków.

 

Kroki postępowania

Krok 1 - Szynka pieczona marynowana foto
1. Do miski wlewamy wodę, dodajemy sól, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wkładamy do zalewy i odkładamy do lodówki na 48 godzin.
Krok 2 - Szynka pieczona marynowana foto
2. Po tym czasie wyciągamy zamarynowane mięso, osuszamy ponownie papierowym ręcznikiem, formujemy kształt za pomocą mocnej nici bawełnianej.
Krok 3 - Szynka pieczona marynowana foto

3. Powierzchnię szynki nacieramy solą, pieprzem, papryką słodką, Kucharkiem i majerankiem.

Krok 4 - Szynka pieczona marynowana foto
4. Przekładamy mięso do rękawa foliowego i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez dwie godziny. Na 15 minut przed końcem rozcinamy folię, aby otrzymać chrupiącą skórkę.
Krok 5 - Szynka pieczona marynowana foto
5. Upieczoną szynkę możemy podawać na gorąco do obiadu lub na zimno do pieczywa. W obydwu przypadkach jest pyszna.

Smacznego !!!

Pieczona szynka domowa, świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek czy sałatek, czy innych zimnych przekąsek. Marynata do szynki wieprzowej składa się z aromatycznych przypraw i ziół, dlatego pieczone mięso jest soczyste i przepyszne. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Alex_M 05.01.2016 15:46
świetne mięsko :)
Ali 18.03.2015 07:14
Wygląda smakowicie :)
w mojej kuchni 17.03.2015 13:14
pyszne jedzonko
adelajda 17.03.2015 10:16
pyszne mięsko
usmiech 17.03.2015 09:54
ładnie wyglada
ben-ka 17.03.2015 08:49
Takie mięsko bardzo lubię.
Konczi 17.03.2015 08:49
pyszne mięsko :)
Futka 17.03.2015 08:45
Przepyszna i aromatyczna szyneczka domowa :)
IZABELA29 17.03.2015 08:27
chyba sie skusze i zrobię taką .
Motorek 17.03.2015 07:35
bardzo dobra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat