szybki prawie bigos

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 główka
  • kapusta kiszona

    1 kg
  • cebula

    1 duża
  • boczek wędzony

    30 dkg
  • kiełbasa

    30-50 dkg
  • wino czerwone

    1 szklanka
  • czosnek

    4-5 ząbków
  • Majeranek suszony Prymat

  • Kminek mielony Prymat

  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • ziele angielskie

  • rodzynki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białą kapustę trzeba poszatkować i zalać zimną wodą. Odgotować, odstawić.

Kapustę kiszoną dobrze odcisnąć i ewentualnie pokroić.
Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, wszystko razem podsmażyć na suchej patelni razem z przyprawami (na wolnym ogniu, tak by się nie przypaliło).

Obie kapusty wrzucić do garnka, wlać trochę wody (tak by dno było przykryte). Dodać zawartość patelni, rodzynki, wino, przykryć, zmniejszyć ogień, od czasu do czasu zamieszać.

Prawie bigos jest gotowy po ok 1,5h :).
lee-aa
Prawie bigos- bo mój bigos ma proporcje mięsa i kapusty 1:1 oraz obowiązkowo suszone grzyby i wędzone śliwki. Ja wykorzystuję też tłuszcz i sos z pieczenia mięsa - tym razem z pieczonej kaczki. Główka kapusty - ok 2kg.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 08.09.2014 11:06
lubimy bigosy :-)
Sylwia26 06.09.2014 16:45
ślinka leci
barbara11561 06.09.2014 15:52
tez taki bardzo lubię:)
mrtikraj 06.09.2014 15:39
Wygląda przepysznie :)
IlonaAlbertos 06.09.2014 14:27
Lubię taką kapustkę.
Joannasz3190 06.09.2014 13:04
Pyszności :)
marcia7 06.09.2014 12:42
bigosik jak u mamy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat