Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZYBKI DESER KAWOWO-ŚMIETANKOWY

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

biszkopty okrągłe 16 szt.
kawa zbożowa 3 łyżeczki

Krem

śmietana 30% 150 g
serek mascarpone 150 g
cukier puder

Dekoracja

czekolada gorzka 2 kostki
kolorowa posypka - złote perełki

Porada

Można użyć również zwykłej kawy rozpuszczalnej. :)

Przepis i sposób przygotowania na: SZYBKI DESER KAWOWO-ŚMIETANKOWY

Kawę zalewam wrzątkiem (70-80 ml), mieszam, odkładam pod przykryciem na 5 minut, studzę.
Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem (ilość zależna od tego jak słodkie lubicie). Nadal miksując na najmniejszych obrotach, dodaję po łyżce mascarpone.
Czekoladę siekam nożem.
Biszkopty nasączam w przygotowanym naparze kawowym.
Układam warstwy deseru w dwóch niskich szklankach lub pucharkach: 4 szt. biszkoptów, masa śmietanowa, pozostałe biszkopty i pozostała masa. Całość posypuję czekoladą oraz dekoruję złotymi perełkami.
Chłodzę w lodówce. Najlepiej zostawić deser na noc, aby biszkopty dobrze zmiękły. :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak