Szwedzkie pierniczki

Szwedzkie pierniczki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

W różnych kształtach, udekorowane na milion różnych sposobów. Mowa o świątecznych pierniczkach, które nie tylko cieszą oko, ale również zachwycają nasze kubki smakowe.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • syrop klonowy

    150 mililitrów
  • masło

    110 gramów
  • mąka

    374 gramów
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1/4 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/4 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier trzcinowy

    100 gramów
  • goździki mielone

    1/4 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 ły żeczki

Lukier:

  • białko

    1 sztuka
  • cukier puder

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondelku podgrzewamy syrop klonowy, masło, cukier trzcinowy i mieszamy.

Podgrzewamy do czasu aż cukier rozpuści się. Odstawiamy do przestudzenia na pól godziny.

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy korzenne, dodajemy przestudzony z rondelka syrop klonowy i jajko.

Zagniatamy mikserem. Wstawiamy ciasto do lodówki na 2 h albo całą noc.

Ciasto wałkujemy małymi porcjami cienko i podsypujemy mąką.

Wykrwawmy dowolne kształty foremkami. Na blaszce wysmarowanej układam pierniki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp 175 stopni na około 8 minut.

Lukier: ubijam białko mikserem na sztywną pianę i dodaję cukier około 2 szklanki cukru pudru. Zależy ile mamy pierników.

Pierniki lukrujemy według uznania.

Kilka sztuk polukrowałam dodatkowo czekoladą.

Pierniczki można wieszać na choinkę, wtedy robimy dziurki przed pieczeniem

Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota37 25.02.2013 16:09
fajny przepis
IwonaKa 13.02.2013 10:54
wyglądają pięknie,na pewno bardzo smaczne,nigdy nie jadłam ciasteczek z syropem klonowym
Bernadeta1 31.01.2013 19:51
ale zdolności,super
Dorian 30.01.2013 07:52
sliczne
Beata23 09.01.2013 09:09
Muszą być przepyszne
Henryka2 02.01.2013 20:08
Ładnie wyglądają.
parysek10 02.01.2013 15:07
ale cudne
mysza75 02.01.2013 14:44
To moje pierwsze zdobienie :-)
Konczi 02.01.2013 14:40
bardzo ładnie zdobione, podobają mi się :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat