Przepis i sposób przygotowania na: Szwedzkie pierniczki
Kruche szwedzkie pierniczki, przygotowuje się bardzo podobnie jak nasze tradycyjne korzenne ciasteczka. By nadać ciastu słodyczy używa się syropu klonowego, a nie miodu, a zamiast sody oczyszczonej dodaje się proszek do pieczenia. Szwedzkie pierniczki różnią się od doskonale nam znanych tym, że ciasto do wykrajania kształtów rozwałkowuje się na bardzo cienkie. To właśnie dzięki temu są niezwykle delikatne. Nie musimy przygotowywać ich z dużym wyprzedzeniem, tak by stały się miękkie. Szwedzkie pierniczki powinny być kruche.
1. W rondelku podgrzewamy syrop klonowy, masło, cukier trzcinowy i mieszamy.
2. Podgrzewamy do czasu aż cukier rozpuści się. Odstawiamy do przestudzenia na pół godziny.
3. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy korzenne, dodajemy przestudzony z rondelka syrop klonowy i jajko.
4. Zagniatamy mikserem. Wstawiamy ciasto do lodówki na 2 h albo całą noc.
5. Ciasto wałkujemy małymi porcjami cienko i podsypujemy mąką.
6. Wykrwawmy dowolne kształty foremkami. Na blaszce wysmarowanej układam pierniki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp 175 stopni na około 8 minut.
Lukier: ubijam białko mikserem na sztywną pianę i dodaję cukier około 2 szklanki cukru pudru. Zależy ile mamy pierników.
Pierniki lukrujemy według uznania.
Kilka sztuk polukrowałam dodatkowo czekoladą.
Pierniczki można wieszać na choinkę, wtedy robimy dziurki przed pieczeniem
Smacznego