Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z różową pianką

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 480 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło lub margaryna 200 g
żółtko jajek 5 sztuk
śmietana 5 łyżek
cukier kryształ 100 g

Dodatkowo

białko 5 sztuk
jabłka 1 kg
kisiel truskawkowy 1 opakowanie

Porada

-Gdy używamy do szarlotki kwaśnych jabłek możemy je posypać cukrem gdy już są starte. - Piekarnik przed pieczeniem najlepiej rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z różową pianką

Kroki postępowania

1
Do mąki z proszkiem do pieczenia oraz cukrem dodać margarynę i posiekać. Następnie do ciasta dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto.
1/4 ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażarki na godzinkę.
Krok 1 - Szarlotka z różową pianką foto
2
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tartce. Wyłożyć na ciasto.
Krok 2 - Szarlotka z różową pianką foto
3
Białka ubić na sztywno, dodać cukier ciągle ubijając. Na końcu dodać kisiel i dobrze wymieszać.
Krok 3 - Szarlotka z różową pianką foto
4
Pianę wykładamy na starte jabłka. Na pianę skubiemy ciasto, które wcześniej włożyliśmy do zamrażarki.
Krok 4 - Szarlotka z różową pianką foto
5
Ciasto pieczemy 35 minut w 185 stopniach C.

Smacznego
Krok 5 - Szarlotka z różową pianką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 10.09.2014 10:58
apetyczna Twoja szarlotka :-)
IKrakowianka 09.09.2014 22:14
uwielbiam takie wypieki
halina17 09.09.2014 19:17
Smaczna szarlotka.
Bernadeta1 09.09.2014 18:41
pyszne ciasto
Megg 09.09.2014 18:02
pyszności :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak