Kakaowe torciki bezowe

Kakaowe torciki bezowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kakaowe torciki bezowe to świetny, lekki, fit deser. Pyszna propozycja dla każdego miłośnika słodkości. Polecam ten przepis!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki do bezy

  • białko

    2 sztuki
  • cukier brzozowy

    125 gramów
  • kakao

    1 łyżka

Składniki do twarogu

  • ser biały

    120 gramów
  • jogurt naturalny

    4 łyżki
  • cukier brzozowy

    1 łyżka
  • skórka z limonki

    0,5 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kakaowe torciki bezowe

125 g cukru brzozowego dokładnie mielimy w młynku. Z białek ubijamy sztywną pianę, po czym delikatnie dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Po dodaniu cukru piana powinna być gładka. Następnie powoli dodajemy kakao, aż dokładnie wymieszamy je z całą pianą. Tak przygotowaną pianę wyciskamy za pomocą rękawa lub wykładamy łyżką na papier do pieczenia. Między bezami zostawiamy trochę miejsca, ponieważ delikatnie wyrosną. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 110°C i pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozwalamy bezom wystygnąć. Twaróg mielimy z jogurtem i cukrem do uzyskania kremowej konsystencji i dokładnie mieszamy ze skórką limonki. Bezy po przestygnięciu przekrawamy na pół i smarujemy je w środku twarożkiem. Złożone bezy wykładamy na talerz.

Smacznego!

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

ben-ka 15.01.2019 23:49
Z bezami różnie u mnie bywa, ale mimo wszystko bardzo je lubię.
Bożena Matuszczyk 22.06.2018 13:39
TORCIKI WYGLĄDAJĄ PYSZNIE I NA PEWNO TAK SAMO SMAKUJĄ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat