Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowe torciki bezowe

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kakaowe torciki bezowe to świetny, lekki, fit deser. Pyszna propozycja dla każdego miłośnika słodkości. Polecam ten przepis!

Składniki:

Składniki do bezy

białko 2 sztuki
cukier brzozowy 125 gramów
kakao 1 łyżka

Składniki do twarogu

ser biały 120 gramów
jogurt naturalny 4 łyżki
cukier brzozowy 1 łyżka
skórka z limonki 0,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowe torciki bezowe

125 g cukru brzozowego dokładnie mielimy w młynku. Z białek ubijamy sztywną pianę, po czym delikatnie dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Po dodaniu cukru piana powinna być gładka. Następnie powoli dodajemy kakao, aż dokładnie wymieszamy je z całą pianą. Tak przygotowaną pianę wyciskamy za pomocą rękawa lub wykładamy łyżką na papier do pieczenia. Między bezami zostawiamy trochę miejsca, ponieważ delikatnie wyrosną. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 110°C i pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozwalamy bezom wystygnąć. Twaróg mielimy z jogurtem i cukrem do uzyskania kremowej konsystencji i dokładnie mieszamy ze skórką limonki. Bezy po przestygnięciu przekrawamy na pół i smarujemy je w środku twarożkiem. Złożone bezy wykładamy na talerz.

Smacznego!

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 15.01.2019 23:49
Z bezami różnie u mnie bywa, ale mimo wszystko bardzo je lubię.
Bożena Matuszczyk 22.06.2018 13:39
TORCIKI WYGLĄDAJĄ PYSZNIE I NA PEWNO TAK SAMO SMAKUJĄ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak