Świeży sok z marchewki z dynią i jabłkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    1 kg
  • jabłka

    500 g
  • dynia

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew, jabłka i dynię myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Przepuszczamy przez sokowirówkę.

Jeśli nie posiadacie sokowirówki marchew, jabłka i dynię zetrzyjcie na tarce o najdrobniejszych otworach, a następnie wyciśnijcie przez gazę.

Sok należy natychmiast pożyć po przygotowaniu, gdyż utlenia się i traci cenne witaminy.

Taki sok zawiera bardzo cenne witaminy oraz mikro- i makroelementy, jest także alternatywą dla dziennej porcji warzyw i owoców, które powinniśmy spożyć.
Taki sok należy spożyć zaraz po przygotowaniu lub w jak najkrótszym czasie, ale wtedy przechowujcie go w lodówce, najlepiej w zakręconej butelce, gdyż utlenia się i traci swoje cenne wartości.
Taki sok możecie podać dzieciom już od 5 miesiąca, wprowadzając go stopniowo do diety - ale należy użyć marchwi z własnego ogródka bez nawozów lub z ekologicznych upraw. Na początku warto taki sok rozcieńczyć wodą źródlaną w stosunku 1:1.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 05.11.2013 17:53
No i robiłam. Bardzo mi smakował, trochę innego smaku nadaje dynia. Mojemu synkowi to bardziej smakował sok z dynią niż bez :)
mufinka79 04.11.2013 13:42
Bardzo dziękuję za miłe słowa :)
brioszka 03.11.2013 22:11
uwielbiam takie soki prosto po treningu :)
Mniam 03.11.2013 19:49
Super pomysł z dodatkiem dyni. Na pewno spróbuję.
Janina 03.11.2013 19:37
Samo zdrówko;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat