Przepis i sposób przygotowania na: Świeży sok z marchewki z dynią i jabłkiem
Przepuszczamy przez sokowirówkę.
Jeśli nie posiadacie sokowirówki marchew, jabłka i dynię zetrzyjcie na tarce o najdrobniejszych otworach, a następnie wyciśnijcie przez gazę.
Sok należy natychmiast pożyć po przygotowaniu, gdyż utlenia się i traci cenne witaminy.
Taki sok zawiera bardzo cenne witaminy oraz mikro- i makroelementy, jest także alternatywą dla dziennej porcji warzyw i owoców, które powinniśmy spożyć.
Taki sok należy spożyć zaraz po przygotowaniu lub w jak najkrótszym czasie, ale wtedy przechowujcie go w lodówce, najlepiej w zakręconej butelce, gdyż utlenia się i traci swoje cenne wartości.
Taki sok możecie podać dzieciom już od 5 miesiąca, wprowadzając go stopniowo do diety - ale należy użyć marchwi z własnego ogródka bez nawozów lub z ekologicznych upraw. Na początku warto taki sok rozcieńczyć wodą źródlaną w stosunku 1:1.