Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świderki w sosie ziołowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron świderki 80 dag
olej 40 ml
mąka 5 dag
bulion 100 ml
mleko 200 ml
sól do smaku
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
masło 3 dag
żółtko jajek 1 szt
śmietana 12% 100 ml
bazylia do smaku
szczypiorek usiekany do smaku
tymianek do smaku
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Świderki w sosie ziołowym

1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z łyżką oliwy. Odcedzamy i mieszamy z pozostałą oliwą.
2. Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy mąkę i mieszając zasmażamy na małym ogniu na złoty kolor.
Wlewamy rosół i mleko , mieszamy. Doprawiamy solą i .
Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Dodajemy masło. Gdy się roztopi, wlewamy śmietane i dodajemy żółtko. Mieszamy i ponownie podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia.
3. Bazylie, szczypiorek i tymianek myjemy, oszuszamy i siekamy. Mieszamy z sosem. Polewamy makaron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak